Георги Икономов, кметът на Банско - Борец за каузи

Георги Икономов се прочува с битката срещу сивия сектор в туризма. Така в общината започва активна работа срещу комплексите, които работят нелегално като хотели и не плащат нищо. Кметът прилага схемата за тайния клиент. Праща служител на общината да наема стаи. А който клъвне, плаща солени глоби. И така бизнесът започна стъпка по стъпка да изсветлява, а приходите в общината от платен туристически данък скочиха многократно.

Георги Икономов е втори мандат кмет на Банско. За 5 години той успя да върне блясъка на града и да вдигне самочувствието на хората.

Когато пое общината в свои ръце курортът бе претрупан с проблеми. Застрояваше се на принципа „каруцата пред коня“ и заради липсата на инфраструктура гайлетата в града бяха безброй. Вода не достигаше, ток също, улиците - в ужасно състояние. Строеше се на парче, без правила. Половината хотелиери бяха в сивия сектор, тогава бяха и измамите с недвижими имоти на чужденците.

Младият Икономов обаче се оказа биткаджия. Не се уплаши да поеме отговорност и да почне да подрежда „къщичката“ дори с риска да се окаже недолюбван. Следваше принципа „всичко да е по закон и Банско да се развива“. Обича да казва, че когато посоката е правилна, битките си струват. Никакви компромиси със себе си и останалите, за да бъде Банско на върха. Работа и отговорност, това са качествата, които обуславят успеха му.

И Банско заблестя, признават местните. А банскалии не са лесни. Балканджии хора - каквото им е на сърцето, това и на устата. Точно те са и най-големият му коректив. В малка община всичко се следи под лупа. Но когато видяха,че кметът им лесно не се предава, застанаха зад него и му гласуваха доверие за втори мандат.

Така бе свършена огромна работа за общината, която и враговете му признават.

Ако Икономов не се бе нагърбил да направи водния цикъл, и досега част от хотелите щяха да потъват в миризливи отпадни води. Това бе и най-големият проект, правен някога в Банско. Инвестицията за 90 млн. лева здравата изнерви и кмета, и банскалии, но накрая градът спечели.

Работата не вървеше, строителите създадоха огромни проблеми. Местните псуваха. Градът бе разкопан, а лесно ли е хем да строиш, хем туризъм да поддържаш. Но Икономов не се уплаши. Дори когато на общоградско събрание хората му търсеха сметка, той не се скри, а се изправи и честно говори с тях. И успехът е налице.

В Банско младите му казват „модерния кмет“ - не защото се облича в крак с модата, а защото управлява със стил и вкус.

Първото, което се захвана през първия мандат, бе да премахне грозните гледки в Банско. Сергиите, опънати в центъра, дразнеха туристите, но преди това никой не ги гонеше. Той обаче дръзна да ги бутне и да каже - ще се вдигат временни обекти само ако визията им е одобрена от общината и са поставени където им е мястото. Второ, Икономов се отчита в социалните мрежи, където са младите. Там по всяко време всеки може да задава въпроси и да получава отговори. Да го критикува и да дава идеи. Няма подминат човек.

След големия воден цикъл, когато улиците буквално разцъфнаха, хората се усмихнаха, а фукнята сега е голяма.

И има защо - една от най-дългите улици в града „Гоце Делчев“ се превърна в едно бижу, стана като арт галерия на открито. Завършването на водния цикъл в града е една доста сериозна инфраструктура.

Изградени са над 50 километра канализационни тръби, над 20 километра водопровод, нова пречиствателна станция, нов път, корекция на река Глазне в долната част - все полезни неща, чиито позитиви и ползи ще бъдат дълги години занапред за всички жители.

Спря се и безконтролното строителство. Прие се и общият градоустройствен план, което гарантира, че градът няма да се управлява на парче.

Най-голямата болка на кмета са изоставените строежи на хотели, фалиралите. Стърчат грозно и общината няма никакъв механизъм да ликвидира тази отблъскваща действителност. Но Икономов продължава да търси изход и за този проблем. Не спира да ръчка политиците, които могат да променят правилата за решаване на подобни проблеми, които не са само на община Банско.

И още една голяма битка се води от кмета и банскалии - тази за правото Банско да има втори кабинков лифт.

Десетки пъти през последните години Икономов лично предвождаше банскалии на протести дори когато неговата партия ГЕРБ е управлявала. Не се умори да говори, че това е бъдещето и че не трябва шайка от няколко „зелени“ рекетьори да съсипват съграденото.

„Не може цяла община да полага огромни усилия да докара туристи, да пръскаме пари за реклама, изложения, а после като дойдат хората и се наредят на опашките, да се чудим какво да обясняваме. Това съсипва имиджа не само на Банско, но и на държавата ни“, казва биткаджията по болния въпрос за всички в курорта. Георги Икономов е икономист, сигурно затова и е изключително прагматичен и прави планове с години напред.

Той е бил и алпинист, запален е и по лова и риболова, само дето времето вече не стига за любимите му хобита.

А като всеки истински банскалия и Икономов обича планината и затова недоумява защо „зелените“ си мислят, че обичат повече от тях природата.

„Това е нашия живот, тук сме израсли, няма как ние да искаме да съсипем планината“, често казва кметът.

А иначе у дома, най-близките му хора знаят,че той има и други таланти, например да приготви бански специалитет или скара. Но заетостта му е отнела и това удоволствие.

И където и да седне и да стане все за Банско говори.

Банско има много лица - най-добър зимен курорт, прекрасно място за лятна почивка и покоряване на планински върхове, пазител на традициите в музиката, националната кухня, очарованието на диалектите в българския език дори. Но едно от най-красивите лица на града ни са хората, често казва Икономов.

 

Оценен и преизбран

Георги Икономов е роден през1968 г. в Банско. Завършил е специалност „Счетоводство и контрол“. Женен, с едно дете. От 2007 до 2009 г. е председател на общинския съвет на Банско.

От юли 2009 г. е народен представител в 41-вото народно събрание. От 2011 г. е кмет на община Банско. Председател е на УС на Асоциацията за развитие на планинските общини в България. Преизбран за кмет на община Банско на първи тур през октомври 2015 г. Общински ръководител на ПП ГЕРБ-Банско от основаването й.

 

За него

Харесва ми, че е перфекционист

„Кметът направи много за Банско и сега се берат плодовете. Той е млад, амбициозен, твърдо отстоява позициите си. Харесва ми, че е перфекционист. Затова и Банско се промени много в позитивна посока. Резултатите са видими за всички, промяната се вижда с просто око. А аз като спортист съм много доволна, че в общината много се прави за приобщаването на децата към спорта.

Ирина Никулчина, олимпийска шампионка по биатлон, хотелиерка и видна банскалийка

 

Никоя власт не го плаши

Първо, нашият кмет обича Банско като човек, затова и умее правилно да преценява и управлява. Доказал е, че чува хората и е готов да влезе във всякакви битки, които са в името на развитието на Банско. Той беше в първите редици на протестите с искането за втори лифт. Не го плаши никоя власт, щом каузата си заслужава. Той има едно много ценно качество - справедливост, и затова е ценен и уважаван не само като кмет, но и като човек.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско

 

С голямо сърце и неуморна воля

Георги Икономов е човекът, който преобрази Банско и превърна общината в еталон за добро управление! И не само - Банско стана предпочитана дестинация за туризъм и през зимата, но и през лятото с богатата си фестивална програма. Аз имам привилегията да познавам Георги Икономов и като приятел. А той е човек с голямо сърце и неуморна воля. Той цени приятелите си и никога не би ги предал!

Даниела Савеклиева, бивша депутатка от ГЕРБ

 

С визия и размах

Градът не просто постига успехи с лекота, но истински ценното е, че тези постижения получават световно признание. Благодарение на това банскалии живеят в община с неизброимо повече възможности за работа, предприемачество или отдих. Това в огромна степен се дължи на един човек и неговия екип - кметът Георги Икономов. Свикнал съм да съдя за хората по това какво постигат с делата си, и особено как го правят. Считам, че с неговата визия и размах Банско има кмет, който сложи общината и своите съграждани на световната туристическа карта.

Андрей Новаков, най-младият евродепутат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети