„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

Гео Милев – непознат и до днес 125 години от рождението на гениалния творец

При боевете при Дойран през 1917 г. старши подофицер Георги Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око. Впоследствие му е поставено изкуствено око след серия операции в Германия.

Документална изложба “Човекът преди всичко” в Столична библиотека

Поетът Георги Константинов и директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова откриха изложбата. Снимка: Денислав Стойчев

Изложба под надслов “Човекът преди всичко” и посветена на 125 години от рождението на Гео Милев бе открита в Столичната библиотека. Поетът Георги Константинов, носител на Националната награда за литература и изкуство “Гео Милев” за 2007 г. откри изложбата.

“Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”.

Така Гео Милев – поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист – формулира основната и вечна тема в литературата във “Възвание към българския писател”, поместено в сп. “Везни” от 1921 г.

В изложбата са представени документи, които разкриват малко известен и почти непознат за широката публика образ на поета. Сред тях са първите издания на двете приживе издадени негови стихосбирки – Жестокият пръстен” (1920) и “Иконите спят” (1922), самостоятелно издание на поемата “Септемврий” под редакцията на Марко Марчевски и др. Изложени са и броевете на списание “Славейче” от 1906 г., където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов (Гео Милев) – рисунките “Как се рисува” и стихотворението “Зима”.

През май 1925 г. заради поемата “Септемврий” Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.

Решава да обжалва пред Апелативния съд, но е извикан за “малка справка” от полицията и изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.