Гео Милев - непознат и до днес

При боевете при Дойран през 1917 г. старши подофицер Георги Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око. Впоследствие му е поставено изкуствено око след серия операции в Германия.

125 години от рождението на гениалния творец

Документална изложба “Човекът преди всичко” в Столична библиотека

] Поетът Георги Константинов и директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова откриха изложбата. Снимка: Денислав Стойчев
Поетът Георги Константинов и директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова откриха изложбата. Снимка: Денислав Стойчев

Изложба под надслов “Човекът преди всичко” и посветена на 125 години от рождението на Гео Милев бе открита в Столичната библиотека. Поетът Георги Константинов, носител на Националната награда за литература и изкуство “Гео Милев” за 2007 г. откри изложбата.

“Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”.

Така Гео Милев - поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във “Възвание към българския писател”, поместено в сп. “Везни” от 1921 г.

В изложбата са представени документи, които разкриват малко известен и почти непознат за широката публика образ на поета. Сред тях са първите издания на двете приживе издадени негови стихосбирки - Жестокият пръстен” (1920) и “Иконите спят” (1922), самостоятелно издание на поемата “Септемврий” под редакцията на Марко Марчевски и др. Изложени са и броевете на списание “Славейче” от 1906 г., където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов (Гео Милев) - рисунките “Как се рисува” и стихотворението “Зима”.

През май 1925 г. заради поемата “Септемврий” Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.

Решава да обжалва пред Апелативния съд, но е извикан за “малка справка” от полицията и изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура