ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”

ГЕРБ внeсe сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се настоява за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел "Цанков камък".

Според управляващата партия намесата на държавното обвинение се налага заради дефекти при изпълнението на язовира, довели до просмукването на огромни количества вода в земята и необходимостта да се осигурят бюджетни средства за спешен ремонт на чашката на язовира.

Корнелия Нинова да каже дали антикорупционният орган трябва да се занимава и с „Цанков камък“. Това каза депутатът Десислава Атанасова, след като от парламентарната група на партията внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на проекта „Цанков камък“.

"В последните седмици се разбра, че този проект е въведен в експлоатация и само няколко години след това се налага ремонтът му, тъй като може да се окаже, че е опасен за населението с оглед на вместимост, спуканата чашка или пропускливостта на мембраната и т.н. Смитаме, че поради тази причина и предвид всички факти и обстоятелства, които сме изнесли в сигнала, е редно да бъде направена задълбочена проверка“, заяви Атанасова.

„Считаме, че главният прокурор и подчинените му прокуратури имат подробна експертиза. Трябва да се вземат и становищата на редица експерти и се надяваме, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ над 1 милиард лева, е бил необходим и дали с оглед на неговата поддръжка и експлоатация ще са необходими още средства“, допълни тя.

Десислава Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова.

„Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се Атанасова към лидера на БСП.

Коментари

Задължително поле