Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи

Бирата отлага менопаузата

Борисов се срещна с премиера на Финландия Анти Рине, обсъдиха Многогодишната финансова рамка

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в Париж

Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Лейкърс се справи с Уориърс без Къри

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

ГЕРБ инициира нова конституция

ГЕРБ ще инициира написването на нова конституция. Това каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева на кръгла маса за правосъдието, на която присъстваха и Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Сред целите на закона ще бъде намаляване броя на депутатите. Още в началото на 44-то Народно събрание партията ще се бори за сваляне на имунитета на народните представители, подчерта Захариева.

Парламентарната квота във ВСС също ще бъде намалена, каза още Захариева.

Правосъдният министър припомни промените, направени в Конституцията до сега. Това е първата стъпка към прозрачно правосъдие, подчерта тя.

„Направихме важните промени в Конституцията и Закона за съдебната власт, но много по-важно е, че поемаме ангажимент да довършим съдебната реформа, така че в България правосъдието да е равно на справедливост“, каза министърът на правосъдието.

„В нашия език това са две различни думи, но в голяма част от другите езици всъщност означават едно и също. Нашата основна цел е тогава, когато българските граждани и българският бизнес мислят за правосъдие, за тях да има равенство на справедливост“, заяви Захариева.

„Това е основната цел. Целта не е отпадане на механизма, не е промяна на един или друг нормативен акт, а чувството за справедливост, българските граждани да имат справедливо правосъдие“, допълни тя. По думите ѝ за това, което от ГЕРБ са направили в сферата на правосъдието, оценката ще бъде дадена от българските граждани. „Въпреки че имахме 84 народни представители, ние бяхме двигател и успяхме да постигнем правното изменение на Конституцията и то не, защото някой ни го поиска, не защото имахме препоръки от ЕК, както често ни обвиняват, а защото ние го поискахме“, коментира Захариева.

Относно критиките, отправяни към прокуратурата Захариева каза, че са премахната устните разпореждания на прокурорите и всички трябва да бъдат писмени и мотивирани. „Ограничихме прилагането на предварителни проверки. Въведохме допълнителни доклади, свързани с противодействие на престъпността и корупцията“.

Борисов от своя страна уточни, че ГЕРБ ще наложи безкомпромисни мерки срещу корупцията.

Никой не вярваше, че в този парламент ВСС ще се раздели на две квоти, от които едната ще бъде абсолютно независима, подчерта бившият премиер.

Борисов коментира и борбата с контрабандата. Най-лесната и най-голяма корупция е чрез контрабандата. Предишният мандат не можах да се справя с това, но сега, с голямата подкрепа на прокуратурата и службите за сигурност, МВР и ДАНС успяхме да създадем едно звено, чрез което ще можем да се справим, подчерта Борисов.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.