ГЕРБ: Рокадите са политическа чистка (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
Томислав Дончев и Кирил Ананиев бяха категорични, че уволненията са политически.

Реакции след уволненията в ключови агенции

Предупредиха за рязко спадане на приходите в бюджета

В предишния служебен кабинет Ананиев отказал на Радев да маха директори

Овладяване на държавния апарат чрез политически чистки. Така от партия ГЕРБ определиха уволненията на ръководители на изпълнителните агенции НАП и „Митници”.

На брифинг в централата им зам.-председателят Томислав Дончев подчерта, че освободените лица не били симпатизанти на ГЕРБ. „Партията не носи щети от тези действия, но дали държавата носи щети, това е въпросът. Това е овладяване на държавния апарат”, заяви той. По думите му трябва да се даде отговор от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях - дали служебният премиер или президентът.

Александър Иванов допълни, че ставаме свидетели на политически чистки.

„Силно съм притеснен от това, което се случва в служебния кабинет. Основните му функции са две - да организира честни избори и да преведе страната през този период без политическа криза. Бяха политически уволнени ръководители на агенции на НАП и Митници. Те са кръвоносната система на финансовата система”, обясни от своя страна бившият финансов министър Кирил Ананиев.

По думите му това може да доведе до рязко спадане на държавните приходи в бюджета. Той пое ангажимент да наблюдава разходите на приходите и тогава да обобщи дали тези политически уволнения са правилни или не.
Ананиев припомни, че бил министър в първия служебен кабинет на Радев, като подчерта, че тогава президентът му поставил задача да уволни незабавно изпълнителните директори на НАП и агенция Митници.

Ананиев му отвърнал, че ще трябва да уволни него преди тях.

Георги Костов, бивш шеф на Агенция „Митници”: ЕК ни даде най-висока оценка за предприетите мерки

„Предвид факта, че в последно време сериозен интерес предизвика темата за вноса на занижени цени или така нареченото „подфактуриране” бих искал да подчертая, че това е един от въпросите, по който аз и екипът ми работихме приоритетно. Това написа бившият директор на Агенция „Митници” Георги Костов във фейсбук.

„Предприетите мерки бяха оценени от ЕК в рамките на проведената в периода 14-18 септември 2020 г. регулярна проверка. Проверяващият екип потвърди поставената при предходната проверка положителна оценка по една от целите, по други две цели отбеляза съществен напредък, а по основната Цел 1 - „Прилагане на подходяща стратегия за контрол на митническата стойност” - постави оценка „задоволителна”, която е най-високата в оценъчната скала, използвана при проверките от ЕК”, подчертава Костов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика