ГЕРБ спечели 9 от 16 общини на частични избори (обзор)

Новият кмет на Карагеоргиево от ГЕРБ Метин Латифов (в средата) с шефа на общинския съвет Красимир Енчев и с градоначалника на Айтос Васил Едрев.

Управляващите взеха Стрелча и Септември, губят вота само в 5 села

ГЕРБ спечели убедително частичните местни избори в цялата страна срещу кандидатите на БСП и ДПС.

Това става ясно от предварителните резултати на първия тур. От 16 кметства партията на премиера Бойко Борисов победи безапелационно в 9 общини още на първи тур. Нови избори за 3 кметства и частични избори за кмет на две общини и 19 кмета на кметства се проведоха в неделя. Кандидатът на ГЕРБ Иван Параскевов е с над 6 пъти по-висок резултат опонента си от БСП Живко Панев в най-голямото село в Провадия - Бозвелийско. Той е получил 516 гласа срещу едва 83 за червения кандидат. В село Брестак, община Вълчи дол, кандидатката на ГЕРБ Нели Лефтерова беше единствен кандидат и спечели подкрепата на над половината избиратели с право на глас.

В община Айтос, където в село Карагеоргиево кандидатът на ГЕРБ Метин Латифов спечели с 417 гласа (57,37%) срещу Зюмбюл Ахмед (ДПС) - 300 гласа. Изборите там се проведоха при много висока избирателна активност от близо 65 процента.

Още на първи тур с победата се поздравиха и кандидатите на ГЕРБ в Септември, Стрелча, Соколаре, Киченица, Медовина, Острец и Брестак.

На балотаж с БСП другата неделя отиват кандидатите на ГЕРБ в село Карлуково, община Луковит и село Тенево, община Тунджа.

Управляващите губят частичния вот само в селата Бохот, Брягово, Къпиновци, Водно и Аканджиево.

Цветомир Паунов в Сандански: 

Победата ни е поредното доказателство за доверието

Въпреки някои грешки - оставаме първи

Никога не бъдете пасивни, бъдете непрекъснато сред хората, говорете с тях, потърсете начин за решаване на проблемите им. Това е нашата задача като политици, ние служим на хората. Това каза административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов на среща с актива на партията в Сандански.

„Силата на ГЕРБ винаги е била връзката с хората. Победата ни на частичните местни избори вчера е поредното доказателство за доверието, което има към нас. То обаче не е привилегия, а отговорност.

Отговорност всеки ден да ставаме по-добри и да подобряваме живота в населените места в страната”, каза още той. Фактите обаче са на наша страна, направеното от ГЕРБ ще остане. Затова въпреки някои грешки - оставаме първа политическа сила. Видя се и на изборите вчера”, отбеляза Цветомир Паунов.

В срещата участваха областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков, областният административен секретар на партията и народен представител Даниела Савеклиева, еврудепутатът Асим Адемов, народният представител Георги Динев и общинският ръководител на ГЕРБ-Сандански Стоян Стоев.

Справедливост

В Банско скочиха срещу Икономов

Структури на ГЕРБ в Банско призоваха с декларация бившия кмет Георги Икономов незабавно да напусне общинския съвет в Банско, тъй като той не е попаднал там благодарение на преференциален вот, а защото бе водач на партийната листа на ГЕРБ.

Това стана след като Икономов афишира, че отива в партията на Цветан Цветанов „Републиканци на България”.

Местните са категорични, че единственият мотив на напусналите ГЕРБ през последните месеци са личните икономически интереси. Икономов загуби изборите за кмет, но е общински съветник в местния парламент чрез листата на ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле