ГЕРБ уличи БСП в манипулация на писмо от шеф на ЕНП

Снимка: Архив

clipboard11"Председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер категорично и по никакъв начин не е осъждал участието на „Обединени патриоти“ в правителството. Манипулирането от страна на БСП на думи от писмото на Манфред Вебер до Петър Курумбашев и Джани Питела е грозен и непочтен опит за подвеждане на българското общество и медиите", заявиха от ГЕРБ в позиция-опровержение на съобщение на БСП по-рано днес.

"От ГЕРБ осъждаме остро този опит за създаване и тиражиране на фалшива новина и като доказателство за думите си изпращаме оригинала на писмото на Манфред Вебер до Петър Курумбашев и Джани Питела", заявиха още от ГЕРБ, прилагайки документа.

 

Преводът на писмото, разпространен от БСП, също не съдържа такава позиция, изразена в прав текст. Съдържа я само придружаващото го прессъобщение.

Писмото завършва с упрек към БСП, че не е приела сътрудничество с Бойко Борисов.

 

Преводът на БСП на писмото на Манфред Вебер:

Уважаеми г-н Президент, уважаеми г-н Курумбашев,

Бих искал да благодаря за Вашето писмо от 31 май относно поведението на няколко политици от коалиция „Обединени патриоти“, в т.ч. на заместник-министъра от коалиция „Обединени патриоти“, който бе заснет да отправя нацистки поздрав, и във връзка с което бе налице незабавна реакция от страна на министър-председателя Бойко Борисов, в следствие на която заместник-министърът се оттегли от длъжността си.

Моята политическа група винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос за това да се защитят европейските ни ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. Ето защо осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество.

Оставам убеден, че присъединяването към проевропейски настроените, основни политически сили е единствената сигурна гаранция за това, че бъдещето на нашите държави членки не е оставено в ръцете на екстремисти, подход, който, за съжаление, не бе споделен от Вашето политическо семейство в България, което отказа да си сътрудничи с настоящия министър-председател.

 

Прессъобщението на БСП по темата:

И ЕНП осъдиха участието на националисти в правителството. Това става ясно от отговор от Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП, на писмо от евродепутата от S&D Петър Курумбашев и председателя на групата на S&D в ЕП Джани Питела във връзка със скандала с нацисткия поздрав на зам.- министъра от българското правителство. Вебер заявява, че ЕНП винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос да се защитят европейските ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. „Ето защо, осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество”, пише Манфред Вебер.

Той благодари за писмото от 31 май относно поведението на няколко политици от коалиция „Обединени патриоти“, в т.ч. на заместник-министъра от коалиция „Обединени патриоти“, който бе заснет да отправя нацистки поздрав и заради което той се оттегли от длъжността си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика