ГЕРБ ще иска тълкувателно решение на КС за мораториума върху концесиите на кабинета в оставка

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд и обявяване на днешното решение за мораториум за противоконституционно. Това съобщи на брифинг в парламента Десислава Атанасова.

"От няколко часа нашата парламентарна група е многократно сезирана от Националното обединение на общините, защото има точка за назначенията в държавната администрация. Едва ли и и председателят на Народното събрание Ива Митева ще може да прави назначения на лица, които са държавни служители", каза Атанасова.

"Важно е също да се види положението с конкретни примери. Какво си случва с държавни предприятия с непопълнени бордове? Не могат да вземат никакви решения. Кой ще носи отговорността? Ще представим и други конкретни въпроси, свързани с това необмислено решение", заяви още тя.

Според ГЕРБ с това решение се блокира работата на цялата държава. Във всички 265 общини в България трябва да спрат назначенията на служители. Блокира се и работата в Народното събрание. Нито един експерт не може да бъде назначен или освободен. Утре сутрин ще разберат каква глупост са направили.

Жалбата се подготвя и следващата седмица ще бъде внесена както и молбата за тълкуване от Народното събрание.

Десислава Атанасова съобщи още, че вероятно утре от ГЕРБ ще върнат мандата на президента.

По-рано днес от коалиция ГЕРБ-СДС поканиха „Има такъв народ“ за разговори относно проектокабинета. От партията на Слави Трифонов отказаха поканата. Номинираният за премиер от Бойко Борисов Даниел Митов съобщи, че ГЕРБ няма да върне мандата днес.

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да водим разговори по отношение на сериозни политики и съставяне на кабинет. За съжаление, както вчера, така и днес партията "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото", заяви пред медиите номинираният за премиер Даниел Митов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика