53-годишен пациент на болницата в Търново спаси с орган човешки живот

Чудатите хобита на известните Трудно е да се повярва с какво се занимават някои знаменитости

Трима арестувани в Китай заради кражба на $87 млн. в криптовалути

Броят на жертвите при наводненията в Индия надхвърли 350 души

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля турския курорт Датча

ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромери

Аууу, убодох се на морски таралеж! 10 стъпки как да се справим, преди да ни развали почивката в Гърция, Турция или Хърватия

Неизвестна крепост край остров Свети Тома

Все още не се знае дали мъжът, застрелял младеж в Лесново е психологично болен

Премиерът Борисов: Търговският регистър ще работи напълно до сряда Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия, заяви министър-председателят

Убиец се разпознава по линията на сърцето

Условно наказание за шофьор, насмел на тротоар възрастно семейство 80-годишната жена починала от травмите, съпругът бил със счупена ръка

Военнослужещи се включиха в потушаването на пожара край Карлово

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Настинки и вируси натръшкаха двойно повече край морето

Герджиков: Министрите имат право на транспорт от НСО. Който иска – може да се откаже

Снимка: Архив

Служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил проверка по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана, съобщиха от МС след публикации, в които се твърди, че използването на колите на НСО от министри в служебния кабинет противоречи на решение (подзаконов акт – бел.ред.) на кабинета „Борисов“ от април 2016 г., че министрите и вицепремиерите нямат право на транспорт от НСО.

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“, припомнят от МС.

С решение на Министерския съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.

Позицията на проф. Огнян Герджиков е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност.

Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон, посочват от служебното правителство.

Бившите премиери имат право на транспорт от НСО до 4 години след освобождаването им от длъжност по силата на чл. 21, ал. 1, т. 2 от Закона за НСО.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нямат ли право да ползват и космически кораб ? Нещо май закона е слаб…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.