Герджиков: Министрите имат право на транспорт от НСО. Който иска - може да се откаже

Служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил проверка по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана, съобщиха от МС след публикации, в които се твърди, че използването на колите на НСО от министри в служебния кабинет противоречи на решение (подзаконов акт - бел.ред.) на кабинета "Борисов" от април 2016 г., че министрите и вицепремиерите нямат право на транспорт от НСО.

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“, припомнят от МС.

С решение на Министерския съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.

Позицията на проф. Огнян Герджиков е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност.

Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон, посочват от служебното правителство.

Бившите премиери имат право на транспорт от НСО до 4 години след освобождаването им от длъжност по силата на чл. 21, ал. 1, т. 2 от Закона за НСО.

Коментари

Задължително поле