Гери Дончева в ролята на добрата фея

Обективът обича Гери Дончева.

Момичето от модния подиум помага на болни и спасява книги

Завършила е две магистратури

Свикнали сме да виждаме Гери Дончева върху кориците на списания и в ревюта, защото от 2000 г. професионално се занимава с мода. Репликата й: “Не ме гледайте там, ето така стават катастрофите”, в реклама на застрахователи дълго време беше хит, и то с пълно основание - мерките на красавицата са 96/60/91. В биографията си има още престижно класиране в световния конкурс за красота “Мис Глобъл” като победителка в националната надпревара, и участие във “Фермата”. Често се изявява като водеща на светски събития, защото освен хубаво лице и осанка, притежава и кадифен глас.

Неотдавна Гери Дончева влезе в ново амплоа - на добрата фея. Тя и медици представиха първия у нас Център за роботизирана рехабилитация в столичната болница “Сердика”, който единствен разполага с умния апарат Локомат Про за раздвижване на хора, преживели инсулт, травма или страдащи от паркинсонова болест, множествена склероза, детска церебрална парализа. Още с откриването си центърът обяви благотворителна кампания - 20 процента от процедурите с Локомат Про ще са подарък за деца и възрастни с двигателни нарушения.
“Радвам се, че избрах професия, която ми дава възможност благотворителността да е добре имплантирана в ежедневието ми - казва Гери Дончева. - Във въпросната пресконференция участвах в качеството ми на пиар мениджър. Жестът, който бе направен с обявяването на благотворителни процедури с Локомат Про, е голям, защото никъде по света не се подарява лечение с този уред. Все пак той е номер едно в неврорехабилитацията за последните 20 години в цял свят и е изключително ефективен.”

Досега нуждаещите се от рехабилитация с Локомат пътуваха до Турция и Израел като най-близки дестинации, което нито е лесно, нито евтино за хора, които се придвижват с чужда помощ. Условията и редът за кандидатстване за безплатните процедури в българската болница са публикувани на сайта й.

Това не е първата среща на Гери Дончева с благотворителността. Вместо подарък за рождения си ден тази година, тя насърчи близки и познати да съберат средства, за да се направят нужните тестове за ковид-19 в болницата с цел спокойствие на специалистите и лекуващите се там в периода на извънредно положение. Тъй като сумата, която събра, надхвърли нужната, рожденичката реши, че останалите ще стигнат за ремонта на един от салоните на Дома за възрастни в Банкя. Тя следи процеса и обещава да качи снимки в социалните си мрежи, когато работата завърши.

За миналогодишния си рожден ден събрала средства за децата от дом “Българка” в Стара Загора, които имали нужда от топки за игра и тетрадки за училище. “Всяка година си създавам някаква кауза, идеите ми идват спонтанно - в движение. Когато видя реалната нужда - действам”, казва Гери.

“Благотворителността е нещо, което нося в сърцето си от дете - обяснява тя. - Помня, че като ученичка с моя клас ходихме няколко пъти в дом за деца, лишени от родителски грижи, участвала съм и в множество концерти, организирани от училището ми и от общината в полза на деца в нужда. За пръв път на болно дете помогнах през не толкова далечната 2011 г., когато организирах благотворителна изложба с търг на мои пъзели - над 120. Събраната сума от 7777 лв. отиде за лечението на Александра от Добрич, която е родена с детска церебрална парализа, в последствие развива и епилепсия. Семейството є отиде в чужбина за лечение, тъй като в България нямаше такава терапевтична база - от високия клас, а именно с роботи като Локомат Про. Щастлива съм, че допринесох за осъществяването на това им пътуване, защото имаше резултат върху генералното й състояние.”

На премиерата на първата книга на Гери Дончева за деца “Истории от Свети Влас” (2014) всички средства от продадени по време на събитието книги са дарени отново за лечението на Алекс. През годините е помагала и на други деца в нужда. Участвала е в кампании на УНИЦЕФ, ходила е и на благотворителна мисия в Камбоджа и Виетнам през 2016-а.

Още от малка си измисля стихотворения в рими, а след като завършва втората си магистратура в Софийския университет - “Предучилищна педагогика”, събира смелост да издаде приказните истории, които е сътворила. Умението да пише вероятно е наследила от баба си и дядо си - учители.

Освен да съчинява истории за деца, се опитва и да спаси книги, които хората изхвърлят. “Когато видях една снимка във фейсбук на изхвърлени книги до контейнер за боклук, ми се сви сърцето! - признава Гери. - Алеко Константинов, Смирненски бяха оставени на боклука! Лекуващите се в нашата болница хора са на възраст 80-90 години. Те не могат да четат от електронни устройства и за да запълват времето си между терапиите, а и докато си почиват, би било страхотна идея да имат истински хартиени книги. И така се роди идеята за кампанията “Да спасим книгите”. Чрез нея спасихме над 500 книги и създадохме малка библиотека. Успехът беше мигновен и трогателен.”

Гери Дончева все по-уверено се пренасочва от света на модата към професията на пиар, което обяснява така: “Модата за мен винаги е била удоволствие, хоби - нещо, което обичам да правя. Наред с това обаче завърших две магистратури - в УНСС и в Софийския университет. Професионалното ми амплоа на пиар е планирано развитие, не е случайна практика. Това не означава, че сценичните ми и телевизионни изяви като водещ приключват, тъкмо обратното - добре дошли са”.

След 10 години се вижда както и сега - успешна и щастлива, още по-опитна в професионалното си развитие. А къде ще я отведе това лято? Дали на някое от местата, които спомена в единствения си опит да рапира преди няколко години: „... шопинг в Дубай, круизче до Хавай, плажче на Малдивите, вечеря на Карибите”?

“Да, лирическата героиня в този текст много обикаля по такива дестинации, истината обаче е, че аз никога не съм ходила в Хавай и на Малдивите. Това лято ще бъде като всяко друго мое лято - България и Гърция.”

Коментари

Задължително поле