Германия обмисля да изтегли своите военни от турската база в Инджирлик

военни

Напрежението между Германия и Турция достигна нов етап, след като днес бе съобщено, че германското правителство обмисля да изтегли своите войски от турската военновъздушна база в Инджирлик. Вместо в Турция, германските военни могат да бъдат разположени в Кувейт, Йордания или Кипър.

В Инджирлик са разположени 270 германски военни, които са част от международната антитерористична коалиция срещу „Ислямска държава”. Турските власти обаче вече три месеца блокират посещения на германски политици при техни военни в базата.

След като в началото на седмицата стана ясно, че турското разузнаване подслушва живеещи в Гемания турци, което нарушава германската конституция, все повече политици настояват правителството в Берлин да изтегли военните от Инджирлик.

Осем са възможните нови пункта, на които Бундесверът може да се премести. Те се намират в Йордания, Кувейт и Кипър. Засега не са водени преговори с нито една от трите държави.

Турция не забранява за първи път достъп до германски военни в Инджирлик. Миналата година тя прекрати посещения на германски политици в базата, след като Бундестагът прие резолюция, осъждаща геноцида над арменския народ. /БТВ

 

 

Коментари

Задължително поле