Германия постепенно ограничава износа на оръжия

В периода януари-май 2017 г. правителството на Федерална република Германия е одобрило износ на оръжия зад граница на стойност 2,42 млрд. евро. За същия период на предходната 2016 г. сумата е била 3,3 млрд. евро, съобщава Deutsche Welle.

Данните показват тенденция на постепенно ограничаване на оръжейния експорт. През 2016 г. общата стойност на оръжията, продадени в чужбина, е бил 6,85 млрд. евро – с милиард по-малко, отколкото през 2015 г.

Все по-често се отклоняват сделки за продажба на оръжия за Турция. От ноември 2016 г. насам правителството в Берлин е осуетило 11 споразумения за продажба на огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и части за различни видове оръжия.

Както става ясно от отговор на Министерството на икономиката на въпрос, отправен от „Левица“, след неуспешния опит за преврат в Турция правителството на ФРГ подхожда с повишено внимание към продажбите на оръжия за Анкара.

Почти половината от оръжейния експорт през 2016 г. е бил насочен към страни от НАТО. Важни партньори са също Алжир и Саудитска Арабия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа