Урсула фон дер Лайен може да наследи Йенс Столтенберг като шеф на НАТО

НАТО обсъжда кандидатурата на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен като приемничка на Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на алианса, съобщи днес електронната версия на германския в. "Велт", позовавайки се на запознати източници в НАТО.

"Германският министър на отбраната Фон дер Лайен се ползва с блестяща репутация в алианса", казва високопоставен представител на НАТО, цитиран от вестника. "Тя притежава стратегически нюх, добра компетентност, всички министри слушат, когато тя говори." Също така по думите на източника тя "се грижи за малките страни в алианса".

Друг източник на вестника, дипломат от една от държавите членки на НАТО, изразява мнение, че при Фон дер Лайен Германия "значително е активизирала своите усилия в алианса". Тя би била добър избор за поста генерален на секретар, допълва той.

Според вестника възражения срещу кандидатурата на Фон дер Лайен е изразила Турция. Тези възражения не са непреодолими, като се посочва, че Анкара има определени очаквания, които трябва да бъдат изпълнени.

Според изданието консервативният блок Християндемократически/ Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС) и Свободната демократическа партия подкрепят издигането на германски кандидат за поста генерален секретар. Мандатът на Столтенберг изтича през 2020 г. Ако Фон дер Лайен бъде избрана, тя ще бъде първата жена на поста в алианса.

Коментари

Задължително поле