Германският министър на развитието: Необходим е нов План "Маршал" за Африка

За да бъде спряна имиграцията от Африка е необходим нов План „Маршал“ за Черния континент, заяви в интервю за в. „Билд“ министърът на развитието Герд Мюлер.

Със сериозни инвестиции в Африка през идните десетилетия ще бъде програмирано решаването на доста сериозни проблеми.

Според Мюлер трябва да се обърне сериозно внимание на зелената енергия, на професионалното обучение за професии, които ще навлизат в бъдеще в световната икономика, както и в преработването на суровини. Но за да има инвестиции в Африка, държавата трябва да създаде механизми за защита на инвестициите и данъчни облекчения за правещите ги компании.

Мюлер подчертава, че Африка поставя изисквания пред Европа. Защото населението на Черния континент до 2050 г. ще се удвои и ще достигне 2,5 млрд. души. Средната възраст ще бъде под 20 г., като повече от половината от младежта няма да има нито образование нито работа.

Поради което Европа трябва да изгради напълно ново измерение в работата с Африка. Богатите индустриализирани страни трябва да признаят, че те не могат да продължат да увеличават своя просперитет за сметка на хората в Африка. Натрупваната от столетия неравнопоставеност в отношенията води до взрив на миграционни потоци. И когато африканските народи не разполагат с нито един от факторите на нормален съвременен живот, цената ще трябва да бъде плащана от тези страни, които са се възползвали от природните богатства на Черния континент, без да ги е грижа за неговото развитие в крак с времето, предаде БГНЕС.

Коментари

Задължително поле