Германско село не си дава „камбаната на Хитлер“

Германско село реши да остави да бие в местната църква камбана със свастика и надпис "Всичко за Родината - Адолф Хитлер" с аргумента, че тя ще напомня за мрачното минало на страната.

Енорийският съвет в Херксхайм ам Берг гласува в понеделник вечерта с 10 на 3 гласа да остави бронзовата камбана от 1934 г., като "стимул за помирението" и "паметник срещу насилието и неправдата", информира БНР.

Съветът отхвърли офертата на регионалната протестантска църква да плати за свалянето на 240-килограмовата камбана и за поставянето на нова.

Селото със 700 души население периодично привлича националното внимание в Германия, след като бивш изпълнител на орган в църквата се оплака от „камбаната на Хитлер“.

Някои енориаши с учудване разбраха, че са били венчани и че децата им са кръстени под нейния звук. А миналата година кметът Роналд Бекер подаде оставка заради коментари, изтълкувани в подкрепа не само на камбаната, но и на нацизма. Според него махането на свастиката и надписът щял да промени звука й.

През септември църквата реши да спре да бие камбаната и да разчита на друга, но без да я сваля.

Решението за запазване на камбаната бе приветствано с аплодисменти от мнозина членове на общността, посочва германската агенция ДПА.

Коментари

Задължително поле