Гечев разкри формулата за кабинет: 8-4-3-2

Снимка: БНТ

Сключването на коалиционно споразумение е нормална международна практика, а също така и защото е добре в една бъдеща коалиция да е ясно кой какви отговорности поема. Това трябва да стане в близките дни, заяви Румен Гечев от БСП пред БНТ.

"Определя се формулата за бъдещото правителство и тя е според парламентарната тежест. Което ще рече, че ако сметнете правилно депутатите ще видите съвсем логично, че партията на промяната ще има най-вероятно 8 министерски кресла, БСП - 4 и след това 3 за "Има такъв народ" и 2 места за "Демократична България", обясни той.

След това партиите ще трябва да предложат хора за конкретните постове, това е прави на партиите да предлагат хора, но предполагам, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий при обсъждането трябва да бъде капацитетът на съответния кандидат дали той притежава необходимия опит и качества, за да може да осъществи политиката зад която стои коалицията, а не само неговата партия, посочи Гечев.

По думите му, след като се формулира коалиционното споразумение, ще бъдат обсъдени и конкретните постове.

"Не сме обсъждали имена в БСП", каза той. "Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели, програми и документи, каза той.

"Формулата е по съгласие с първия разговор, който проведохме с представители на ПП, а в неформални разговори с колеги от другите групи, виждам, че няма проблеми с тази формула", каза Гечев.

"Без БСП няма как да има правителство, така както не може и без другите потенциални три партньора", каза той.

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява Гечев отговори: "Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и на качествата на съответните кандидати".

"Ако участват служебни министри, те ще бъдат от квотата на партията на промяната. Ние служебен министър нямаме. Можем да предложим четири наши министри в бъдещия кабинет", посочи Румен Гечев.

Румен Гечев също така каза, че не се вижда сред евентуалните министри.

"Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията", коментира Гечев. 

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. Според него, те трябва да имат опит.

"Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат, има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй, обясни Гечев.

Той каза, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика