Гимназисти ще правят "Революция в храненето" в детски градини и училища в Сливен

Десетокласници от Езиковата гимназия в Сливен тръгват по детски градини и училища, за да разясняват предимствата и нуждата от здравословно хранене, съобщиха директорката Ефросина Кисьова. Учениците са вдъхновени от „новата религия” на световно известния английски кулинар Джейми Оливър, който проповядва „Революция в храненето” – без пакетирани храни, консерванти, много зеленчуци и плодове и прясно приготвени ястия за децата в междучасията и ученическите трапезарии. Подобно на него, гимназистите ще посетят учебни заведения в града, а може би и в областта. И на място ще демонстрират, каквото са научили от уроците на Оливър по телевизията и в интернет: как се приготвя полезната храна и защо е необходима на подрастващите тя.

sl0406-02Десетокласниците са учредили и са членове на свой, собствен доброволчески клуб „Работилница за надежда”. „Революция в храненето” е една от поредните им инициативи. А повод за осъществяването й са впечатленията им, че българските деца не познават достатъчно вкуса на плодовете и зеленчуците, защото са хранени небрежно, с много тестени изделия и прекомерна захар. „Имаме големи амбиции за този проект”, коментира класната им ръководителка Таня Бившева. Тя е убедена, че много по-въздействащи върху малките деца ще са беседите и срещите за здравословните продукти, които ще се проведат с по-големите ученици, отколкото с възрастните.

„Работилница за надежда” е създаден през октомври миналата година и не пропуска да се отзове на хора в беда, независимо в кое населено място живеят те. Момичетата и момчетата плетоха шапки и шалове за бездомни хора, дариха основни хранителни продукти за семейство пенсионери, които отглеждат двете малки деца на починалата си дъщеря, дариха дрехи, обувки и раници за ученици в затруднено положение чак в силистренското село Проф.Иширково, събраха средства за лечението на дете от София, което при катастрофа е изгубило родителите си и в резултат на травмите е получило заболяване на гръбначния стълб. „Бяхме много трогнати, когато това дете беше запитано какво иска за Коледа, то отговори: „Имам си всичко”, разказа класната Бившева. Тя допълни, че родителите на гимназистите ги подкрепят във всяка инициатива. „Това, смятам, е пътят към бъдещето и израстването на нацията”, допълни преподавателката.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България