Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Седма жертва на COVID-19 у нас Починала е 73-годишната жена, която се лекуваше в болницата в Благоевград

Дъфи спира да говори за изнасилването си Певицата била дрогирана по време на инцидента

Гимназия в Сливен откри барелеф на голям български архитект и инженер

Барелеф на архитект Георги Козаров бе открит в Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия, която носи неговото име.

Георги Козаров /1872-1953 г./ е роден в Сливен, но прекарва малка част от живота си в родния град. Завършил е инженерство и архитектура в Мюнхен и Щутгарт, работил е в държавни и частни фирми в Германия. След завръщането си в България е бил назначен за архитект-инженер на Сливен, после е работил в Министерството на обществените сгради и благоустройството, бил е архитект на Бургас, а близо четвърт век – окръжен архитект на Велико Търново. През 1908-1909 г. в съдружие създал керамичната фабрика до горнооряховското с.Калтинец, която през 1934 г. печели златен медал за високо качество на Пловдивския панаир. Фабриката е била напълно разрушена от земетресение, наново възстановена и е работила успешно чак до 1947 г., когато е национализирана. Козаров е бил кмет на Сливен няколко месеца в периода 1934-35 г., по негово време е открит големия паметник на Хаджи Димитър на централния площад.

Известен е с проекта си за мелницата с макаронена фабрика в Балчик, построена по най-нова за времето си технология. Фабриката е била най-голямата у нас и сред най-модерните в Европа. Под негово ръководство се строи една от емблематичните сгради в старата столица – Окръжната сметна палата във Велико Търново. Малцина знаят, че той е първият председател на Българския туристически съюз. След 9 септември 1944 г., когато общественият строй в България е сменен, новата власт не е посмяла да му посегне и да го прати в лагерите на смъртта заради блестящата му професионална репутация. През 1952 г. арх.Козаров е написал писмо до тогавашния ръководител на държавата Вълко Червенков, в което го предупреждава, че изграждането на язовир „Копринка“ до Казанлък рязко ще намали дебита на Тунджа след язовирната стена и ще опустоши земеделието в Сливенския край. Предложил е алтернатива, за да се предотврати стопанското бедствие. Година по-късно е починал в дома си в София.

Строителната гимназия в Сливен започва да носи неговото име от 1992 г. Поставянето на барелефа е жест на уважение към паметта на арх.Козаров и приноса му в развитието на строителното инженерство, в изграждането на важни за страната обекти. Автор на барелефа е скулпторът Кунчо Кунчев, носител на наградата „Сирак Скитник“ на община Сливен през 2009 година. Мраморните плочи и постамента са изработени от ученици в училището. Проектът е финансиран от Камарата на строителите и местни фирми. Барелефът бе открит от директора Красимир Георгиев, председателя на общинския съвет Димитър Митев и Георги Стоянов от Камарата на строителите. Събитието бе посветено на 60-годишнината от създаването на професионалната гимназия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.