Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Гимназия в Сливен откри барелеф на голям български архитект и инженер

Барелеф на архитект Георги Козаров бе открит в Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия, която носи неговото име.

Георги Козаров /1872-1953 г./ е роден в Сливен, но прекарва малка част от живота си в родния град. Завършил е инженерство и архитектура в Мюнхен и Щутгарт, работил е в държавни и частни фирми в Германия. След завръщането си в България е бил назначен за архитект-инженер на Сливен, после е работил в Министерството на обществените сгради и благоустройството, бил е архитект на Бургас, а близо четвърт век – окръжен архитект на Велико Търново. През 1908-1909 г. в съдружие създал керамичната фабрика до горнооряховското с.Калтинец, която през 1934 г. печели златен медал за високо качество на Пловдивския панаир. Фабриката е била напълно разрушена от земетресение, наново възстановена и е работила успешно чак до 1947 г., когато е национализирана. Козаров е бил кмет на Сливен няколко месеца в периода 1934-35 г., по негово време е открит големия паметник на Хаджи Димитър на централния площад.

Известен е с проекта си за мелницата с макаронена фабрика в Балчик, построена по най-нова за времето си технология. Фабриката е била най-голямата у нас и сред най-модерните в Европа. Под негово ръководство се строи една от емблематичните сгради в старата столица – Окръжната сметна палата във Велико Търново. Малцина знаят, че той е първият председател на Българския туристически съюз. След 9 септември 1944 г., когато общественият строй в България е сменен, новата власт не е посмяла да му посегне и да го прати в лагерите на смъртта заради блестящата му професионална репутация. През 1952 г. арх.Козаров е написал писмо до тогавашния ръководител на държавата Вълко Червенков, в което го предупреждава, че изграждането на язовир „Копринка“ до Казанлък рязко ще намали дебита на Тунджа след язовирната стена и ще опустоши земеделието в Сливенския край. Предложил е алтернатива, за да се предотврати стопанското бедствие. Година по-късно е починал в дома си в София.

Строителната гимназия в Сливен започва да носи неговото име от 1992 г. Поставянето на барелефа е жест на уважение към паметта на арх.Козаров и приноса му в развитието на строителното инженерство, в изграждането на важни за страната обекти. Автор на барелефа е скулпторът Кунчо Кунчев, носител на наградата „Сирак Скитник“ на община Сливен през 2009 година. Мраморните плочи и постамента са изработени от ученици в училището. Проектът е финансиран от Камарата на строителите и местни фирми. Барелефът бе открит от директора Красимир Георгиев, председателя на общинския съвет Димитър Митев и Георги Стоянов от Камарата на строителите. Събитието бе посветено на 60-годишнината от създаването на професионалната гимназия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.