Две вокални кралици на сцената на зала България

Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

След като вчера излезе с първо прессъобщение купувачът на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова даде първо интервю – пред БТА.

– На финалната права сте да сключите сделката на годината в България. За вашата компания има малко информация в публичното пространство. Кои са „Инерком“?
– Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея.

„Инерком България“ е част от група компании, които вече 10 години работят в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната ни дейност до момента е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава 6 действащи фотоволтаични централи, с обща мощност около 23 МВт.

Успоредно работим за изпълнение на проект за фотоволтаична централа с мощност от 80 МВт, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Имаме опит в изграждане на енергийна инфраструктура – нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета – средно напрежение, реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Реализирали сме редица такива проекти. Занимаваме се и със строителна дейност. Членуваме в секторните бизнес организации – Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите. Имаме партньорства с много големи български и международни компании.

Досега не сме присъствали активно в публичното пространство, защото естеството на бизнеса ни не го налагаше. Ние, както и нашият екип, напълно осъзнаваме обществената значимост и интерес към дружествата, които ще придобием. Ще поддържаме отношения на диалог с всички заинтересовани страни.

– Как средна българска компания беше избрана да придобие бизнеса на ЧЕЗ в страната?
– В бизнеса е важно какво предлагаш, колко надежден си и какъв потенциал имаш. Бяхме избрани в една изключително тежка процедура, която привлече множество международни участници, организирана и проведена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и трябваше да покрием редица изисквания на продавача – ЧЕЗ и мажоритарния й собственик в лицето на чешката държава.

Предоставихме множество документи, одити, финансова и търговска информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката – адвокатска кантора Allen and Overy, нашите консултанти по английско право, Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции, всички от които работиха много професионално.

Остава последният етап – сделката да бъде одобрена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Едва след това тя може да бъде финализирана и ние да станем собственик. След придобиването ще направим и търгово предложение до миноритарните акционери, съгласно изискванията на закона.

– Сами ли участвате в тази сделка? Имаше спекулации, че различни бизнес интереси стоят зад вас?
– „Инерком“ участва самостоятелно в процедурата. Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит. Това ще стане на базата на конкретни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие.

Собствеността ни е напълно прозрачна и публично достъпна. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик. Това е факт от създаването на дружествата и може лесно да бъде проверено.

– Споменахте банкова институция. С коя банка преговаряте и каква част от финансирането ще осигури тя?
– Утвърдена практика е подобни придобивания да се финансират основно с привлечен капитал. По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг. Когато се използва привлечено финансиране, условията по споразумението с банката се финализират едва след избора на купувача. На този етап не можем да дадем повече информация, но сме предоставили всички необходими документи, касаещи финансирането на продавача ЧЕЗ.

– Как успяхте да убедите банкови институции да ви финансират като купувач? Какво е състоянието на вашия бизнес?
– „Инерком“ притежава активи и кредитна репутация, които ни дадоха възможност да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева. Приходите ни нарастват устойчиво със среден темп от около 30 процента през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си.

Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на КЗК, е „Инерком България“ ЕАД и е част от нашата група. То бе създадено специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ. Това е утвърдена практика при подобни сделки, тъй като позволява прозрачност и ефективност на управление на бизнеса.

– Какво ви дава увереност, че ще се справите с огромен бизнес, който засяга 3 милиона клиенти?
– Купуваме от ЧЕЗ един добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво в интерес на клиентите и с отговорност към сигурността и стабилността на енергийната система. Познаваме добре енергийния пазар. Минали сме през всички промени до момента в сектора на производство на електроенергия от ВЕИ. Запознати сме с местните регулации и лицензионни изисквания към дружествата, които предстои да придобием. Познаваме международните тенденции и добрите практики в сектора. Електроразпределението и електроснабдяването са вероятно едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В толкова регулирана среда компаниите работят в строго определени рамки.

Като собственик „Инерком“ ще задава стратегическите приоритети и посока за развитие и ще следи за стабилността и ефективността. За оперативното управление ще разчитаме в голяма степен на експертизата на мениджърите и служителите в компаниите, които ще придобием. Ще заложим на приемственост и експертност. Екипът на ЧЕЗ е с доказано висок професионализъм и опит. Това са над 3000 човека, които години наред се грижат за сигурността и качеството на доставките на електроенергия за всички клиенти на дружествата. За председател на Съвета на директорите на „Инерком България“ поканихме Милена Стоева, юрист с дългогодишен опит в енергетиката. Тя е запозната с бизнеса, който придобиваме, работила е дълги години на отговорни позиции в дружества от групата на ЧЕЗ.

– В каква посока смятате да развивате дружествата, които придобивате?
– Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който придобиваме. Нашата цел е в рамките на регулаторните изисквания да предоставим най-добра услуга на клиентите и да развиваме успешно дружествата в новите пазарни реалности. Знаете, пред енергийния сектор предстоят важни промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия.

Ще работим, за да направим най-доброто предложение на потребителите и да разширяваме пазарното присъствие на дружествата. Планираме въвеждане на иновативни технологии на база утвърдени международни практики. Ще насочим инвестиции и в проекти, които водят до оптимизиране на оперативните разходи. Ще продължим добрите практики, свързани с развитие на човешките ресурси. Усилията ни ще бъдат фокусирани върху постигане на максимална сигурност на доставките и устойчив ръст на качеството на услугите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Имали 23 мв и щели да строят 80мв НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП.
  определено сериозна фирма. Вероятно и те споделят евроатлантическите ценности на поръчковия дисидент на луканов плевнелиев.

 2. Гинче, коя е тази „международна банка с висок кредитен рейтинг“ , която ти гласува доверие? Не ни прави на глупаци.Ако аз пожелая някаква сума от банка, следват процедури за обезпечения, гаранти и т.н.И дупето си да заложиш, няма да стане. Както се казва като сме помаци, да не сме ахмаци.Ясно е че си подставено лице.Ама пусто правосъдие и разузнаване.Интерисува ги единствено какъв ще е келепира от цялата работа.

  1. Защо да няма? Малко ли мафиоти има? И ктб беше престижна банка?! „Холандското“ кпмг им даваха висок рейтинг.
   И меркел натисна немските банки да дават кредити на гърция да купува криви немски подводници месецй преди гърция са фалира…

 3. Българи,гответе се за здрав скок в цените на тока! След това и скок в цените на стоките от първа необходимост. Ще обезлюдяват страната.

 4. Активите на групата се оценяват на 100 мил. лева, печалбата е 10 мил. лева а се отпуска заем от 320 мил. евро ……

 5. защо имам предчуствие,че тази голяма „българска компания“е регистрирана в пазарджишкия квартал токайто…поредната измамна схема,която ще ни струва скъпо…прави са ромите да не плащат тока!и ние ако почнем да не плащаме-какво прайме!

 6. Доста мътна сделка. Къде са сега платените социолози да проучат общественото мнение? да зададат само един въпрос. Вярвате ли, че всичко в тази история е такова, каквото ни го представят?

 7. Аз не искам да живея в страната на кака Гинка каза:

  Да спрем модела кака Гинка!
  Можем ли да да имаме самочувствие да живеем България в страната абсурда.на малоумници ни правят.Това е огромна кражба и ние мълчим.По този начин се опитаха да ни пробутат Инстабулската коннвенция.Хора събудете се и сега!

 8. Коя уважаваща себе си държава ще позволи на Гинка или Калинка да закупи стратегическо предприятие като ЧЕЗ? Коя държава с национално-отговорни държавници ще позволи стратегически отрасли и предприятия като вода, ток, електроразпределителни дружества, подземни богатства и т.н., да са притежание на измислени частници и/или чужди държави?!? Това, на което сме свидетели ежедневно е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ на фона на 80% мизерстващи българи. Аз също не искам да живея в страната на гинки, калинки, физкултурници и др. подобни, които се подиграват с достойнството на българския народ!

  1. Що бе, министерката каза, че сделката не касае правителството. А те знаят най добре, защото споделят ценностите на плевнелиев направо от брюксел.
   Отново факт.

 9. Коя уважаваща себе си държава ще позволи на Гинка или Калинка да закупи стратегическо предприятие като ЧЕЗ? Коя държава с национално-отговорни държавници ще позволи стратегически отрасли и предприятия като вода, ток, електроразпределителни дружества, подземни богатства и т.н., да са притежание на измислени частници и/или чужди държави?!? Това, на което сме свидетели ежедневно е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ на фона на 80% мизерстващи българи. Аз също не искам да живея в страната на гинки, калинки, физкултурници и др. подобни, които се подиграват с достойнството на българския народ!

 10. Коя е тази банка , ако сделката е чиста ,какъв е проблема да се назове името на банката , защо трябва да се крие , но явно не е така и трябва да е скрито !

 11. Кой е автор на интервюто, кой задава въпросите и кой отговаря? Що за журналисти? Публикувайте снимка на тази Гинка, чиято фамилия направо кърти мивката!

 12. Баце, дотук беше добре….Целувки с Юнкер, с Ангела…ама с ЧЕЗ-този резил трябва да се разнищи…Веднага още тази вечер Гина от Пазарджик да каже по БНТ в извънредно предаване по БНТ банката която ще и отпусне 650 000 000 лева…Инак Баце утре летиш за Лондон, ама като се върнеш….си отиваш…за 4 -ти път поред….

 13. Да заложиш евергетиката си на банките – безумието на 21 век……
  Гинка от Пазарджик – една посредствена личност – партийно обвързана с тоя и оня и НИЩО ПОВЕЧЕ. Тук обаче доста хора чакат за парче от баницата. Хиените са умни същества и надушват много добре плячката
  Е …нема такава държава……но ?……негово величество ИЗБИРАТЕЛЯ ще посочи кой да е купувача.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.