Главен комисар Христо Терзийски: 4-ма са задържните в Габрово, пострадал е полицай

Христо Терзийски, Снимка: Архив

Четирима души са задържани в Габрово след поредните безредици в четвъртък вечерта. Стотици излязоха на отново на протест заради побоя на служител в денонощен магазин на 7 април. Тримата извършители, които са от ромски произход са в ареста.

По време на размириците в четвъртък полицейски служител и две цивилни лица са пострадали леко. Камъни и бомбички са хвърляни от част от протестиращи. Срещу трима от арестуваните по време на размириците ще бъдат образувани досъдебни производства по чл. 270 за противзаконно възпрепятстване на орган на власт за изпълнение на задължения. Едно лице е задържано без документи.

Още четири лица са задържани по сигнал за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. Ще бъде образувано производство за палеж.

Това каза директорът на Главна дирекция "Националната полиция" към МВР главен комисар Христо Терзийски в Габрово.

„Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както е планирана. В града има видимо присъствие на силите на реда, командировани са от Плевен и София представители на жандармерията. За 4 часа имаше подкрепление и от Пловдив. За вечерта в петък ще се реши как да се действа”, обясни комисар Терзийски.

Той изтъкна, че не очаква да има някаква промяна от предходния ден по отношение на присъствието на силите на реда. По време на протеста в Габрово са били струпани 150 униформени блюстители на реда.

„По време на протестите са нанесени леки повреди по автомобилите на жандармерията. Всички, попаднали в полезрението на полицията са от Габрово или съседни населени места. Няма да възпрепятстваме какъвто и да е мирен процес. Няма да ограничим никой да участва в протестите, но призоваваме гражданите за мирни действия, защото другото е нарушаване на обществения ред”, информира комисар Терзийски.

Той допълни, че има информация, че са правени опити да бъдат призовани хора от спортен клуб в София да участват в протеста в Габрово, но те са отказали. Комисар Терзийски припомни, че шествието в Габрово след площад Възраждане се е разделило на три лъча - два от които към места, където живеят роми, на едното място и българи.

"Едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи. Взехме всички необходими мерки във всички посоки, без значение на етническата принадлежност”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той уточни, че силите на реда и жандармерията ще останат там докато е необходимо, защото не може да се позволи хаос.

"Призовавам към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но това трябва да се случва без заплаха за живота и здравето на останалите граждани", каза още Дончев.

От Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново заявиха, че следят с тревога случващото се в Габрово.

„За съжаление, в цялата тази ситуация, се създаде напрежение, което рефлектира най--вече върху децата. Около 70 деца спряха да ходят на училище, а хора, които нямат нищо общо с тримата рецидивисти, се страхуват как те и децата им ще прекарат нощта, защото социалните мрежи са пълни със закани за саморазправа и дори убийство”, коментира председателя на Център „Амалипе” Диан Колев.

От Център "Амалипе" изтъкват още, че според преброяването от 2011 г. в Габрово 343 от общо 55387 души, живеещи в града, се определят като роми.

„Налице е и фактът, че в Габрово няма ромска махала. Представителите на общността живеят в различни части на града, като няма голямо струпване, подобно на други градове. Част от семействата са настанени в общински жилища – също в различни части на града", допълват от Неправителствената организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България