Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата

Снимка: Пламен Стоименов

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. „Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, посочи той и заяви, че не се занимава със счетоводните въпроси.

Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата, заяви главният мюфтия след срещата при премиера Бойко Борисов заедно с патриарх Неофит.

„Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част от имотите са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни", заяви главният мюфтия.

„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира. Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, каза още Мустафа Хаджи.

Благодаря на премиера Борисов за добронамереното отношение към вероизповеданията, заяви от своя страна българският патриарх Неофит след срещата. „Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерено отношение към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения“, заяви патриарх Неофит.

Коментари

Задължително поле