Главното мюфтийство няма информация за външна намеса относно Закона за вероизповеданията

Снимка: Архив

Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ, смята главният секретар Джемал Фаик

Главният секретар на Главното мюфтийство Джемал Фаик отрече да знае за натиск от турския външен министър за разрешаване на финансиране от чужди държави на вероизповеданията. Той призова "България да се отърси от комплекса на малкия народ" и подчерта, че не вярва да е възможна подобна намеса във вътрешната политика на суверенна държава.

В предаването "Здравей България" той заяви, че "това е новост за нас. Ние го чухме от разговор по БНР. Нямам достоверен източник на информация, която да потвърждава изказването на турския външен министър. Ние не сме страна по това политическо говорене".

Фаик коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу , който на публична реч заяви, че се е обаждал в София и е настоявал за определени моменти в религиозния ни закон, като казва, че промените са настъпили в следствие на турска намеса.

"Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ. Ние сме суверенна държава и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в страната", каза Главният секретар на Главното мюфтийство.

Той коментира и промените в закона, които разрешават външното финансиране на религиозните организации. Според него дарението било свободен акт, поощрен от всички аврамови религии - "да се харчи в името на Аллах". "Няма как на 100% държавата да поеме всичко относно религията. Всички, които внесоха законопроекта бяха против да се ограничава външното финансиране", добави главният секретар. По думите му от това външно финансиране най-малко получавало мюсюлманското вероизповедание и по най-прозрачния начин. Това били 2 милиона годишно от Дианета за подпомагане на три духовни училища и висшия ислямски институт.

"Когато се направи среща с патриарх Неофит, премиерът каза, че по никакъв начин няма да се излезе от думата на Светия синод. Благодарени на тях не се спря външното финансиране", заяви Фаик.

"Не сме си плащали данъците защото главно мюфтийство не беше оставено да работи нормално от редица хора, няма да споменавам имена. От 2006 г. до 2012 г. когато бяха големите брожения в главно мюфтийство - в него имаше децентрализация по местни поделения и след направена проверка се откриха много нарушения". Така Фаик отговори на въпроса защо мюфтийството не си е плащало данъците. Най-важното според него било, че не били укривали данъците и били декларирали всичко "до стотинка"

Той добави, че дали предишния главен мюфтия е крал данъци или не - щяло бъде казано от съда. Имало финансови злоупотреби, но това не било "грях" на сегашното главно мюфтийство.

"Изплащането на субсидията ще бъде на 4-ри транша. Първият ще бъде в началото на април, след което ще подадем молба за погасителен план към НАП и това ще бъде разсрочено в годините", допълни главният секретар.

Коментари

Задължително поле