Глад за учители срещу I школски звънец във Варна

училище, ученици, клас

Над 150 са обявените вакантни места за учители, възпитатели, лектори и помощник-директори в сайта на Регионално управление на образованието/РУО/ във Варна срещу предстоящата учебна година.

Най-много- 87, са свободните места за даскали на Борсата на труда в града, като повечето се дублират с тези в РУО. Търсят се учители с начална педагогика, по музика, рисуване , по английски език, учители с общообразователна подготовка за прогимназиалния курс, за забавачки, помощник-директори по учебната част, които имат необходимия стаж в преподавателската работа, училищни психолози.

Най-дефицитни са преподавателите по чужди езици, по информатика и информационни технологии. А с целогодишната организация на учебния ден е голямото търсенето на начални учители, обясни за "Труд"началникът на РУО във Варна Венцеслава Генова.

Според нея проблемът с отлива от системата не е само в заплащането, което, както обеща правителството се вдига с 15% от 1 септември, но и в много други фактори. Сред тях са трудната работа с подрастващите, която е твърде изтощителна, пътуването до училището, в което е обявено вакантно място и най-вече имиджът на професията, която девалвира през последните години.

Системата няма да е неспасяема докато пенисонираните учители са в кондиция и останат на работа, но важно е да се привличат и остават в нея млади хора. Според Генова перспективи за това очертава новата Наредба за квалификация, която дава ясно виждане на всеки за неговото кариерно израстване и развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България