Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години

На 12-то място по ръст на БВП

Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години ще има, ако икономиката на страната ни продължава да расте с умерени темпове, като в момента. За това предупреди Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Икономиката на България расте, но сме едва на 12-то място по ръст на БВП за първото полугодие на 2018 г., а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. “Ако искаме да ги настигнем, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ”, каза той.

Бизнесът отчита като главен задържащ фактор за ръста на икономиката липсата на човешки ресурси, а сред дефицитните кадри се откроява липса на инженери и техници, медицински сестри, учители, шофьори, и кадри в туризма и селското стопанство.

“Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват - все повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента”, каза Велев в интервю за БНР.

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, отбеляза председателят на АИКБ. Той допълни, че според някои наблюдатели “тя е привнесена отвън, не зависи от нас”. По думите му малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика