„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години

На 12-то място по ръст на БВП

Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години ще има, ако икономиката на страната ни продължава да расте с умерени темпове, като в момента. За това предупреди Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Икономиката на България расте, но сме едва на 12-то място по ръст на БВП за първото полугодие на 2018 г., а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. “Ако искаме да ги настигнем, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ”, каза той.

Бизнесът отчита като главен задържащ фактор за ръста на икономиката липсата на човешки ресурси, а сред дефицитните кадри се откроява липса на инженери и техници, медицински сестри, учители, шофьори, и кадри в туризма и селското стопанство.

“Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват – все повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента”, каза Велев в интервю за БНР.

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, отбеляза председателят на АИКБ. Той допълни, че според някои наблюдатели “тя е привнесена отвън, не зависи от нас”. По думите му малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Не ми е ясно за какво са ни учители, при положение, че децата непрекъснато намаляват. А тези които се множат, не ходят на училище.Ако отпаднат учениците. които са практически неграмотни и ги пускат благодарение на порочната практика “ парите следват ученика“ и паралелките се уплътнят до 25-30 деца , ще има даже излишък на учители.

  2. Това е абсолютно изкривяване на нуждите на пазара. Няма как да плащаш 700-800 лв. и да си реален играч на пазара на труда и да казваш няма кой да работи. Днес времената не са 90-те или 2000те.Ако не можеш да плащаш 1500 лв. на работниците си, то значи следваш грешен бизнес модел, а не че няма работници и служители на пазара. Скоро гледах един феремр от пловдивско който се оплакваше че имал 100 дка с овошки – но ….о,чудо – НЯМАЛО РАБОТНА РЪКА за бране и събиране???!!!!!. Ами това ако не е сбъркан бизнес модел – здраве му кажи. За фермера е простено – но за председателя на КРИБ и производните да твърдят постоянно тези нещ е меко казанонедопустимо.

  3. Няма да имате инженери и техници, когато им плащате по-малко отколкото на арматуристите или зидаро-мазачите.

  4. Имаме всякакви специалисти. Ако на някой му трябват работници, може да им осигури транспорт от близките градове. Време е да почнат да правят ЗАВОДИ и в селата, за да не се събират всички в няколко града. Проблемът идва от ВНОСА на чужди стоки, щото чуждите стоки взимат Бизнеса и Работата на Българите. До 1990 г, всички нови телевизори и леки коли бяха купени предварително, преди да излязат от Българските заводи. После пуснаха Кока кола и китайци да продават евтини стоки и Българските фирми ФАЛИРАХА и Българите останаха без работа. ЧУжди инвестиции ни трябват САМО , за да произвеждат и ИЗНАСЯТ стоките в чужбина. Не ни трябват чужденци, които искат да вземат бизнеса на Българите. НЕ ни трябват- китайски ресторанти, магазини, Дюнери.

    1. Да, хубави времена бяха. Казваш на шефа, че имаш ред на опашка от 200 души за цветен телевизор и той те пуска. А „ръководителите“ от фашистката хунта се обаждат по телефона „Алооу, магазина ли сте? Аз съм Иванов от окръжния комитет. Я ми запази 4 телевизора, ама да ги избереш да не се срещаме пак.“ „Да, другарю Иванов, имате ги.“ Гадни чорбаджии!! И през турско и през руско – все същите, няма разлика. Затова по нашите земи ще останат само чорбаджии и мангали.

  5. да го духат бизнесмените на луканов и цветанов.

  6. Емиграцията е факт навсякъде, където 45 години руските фашисти се правеха на лидери. ФАКТ. Тотален провал на цялата им политическа и стопанска дейност, защото те са диваци. В най-развитите държави фашизмът и нацизмът минаха и заминаха като грипна епидемия и държавите пак си останаха най-развитите. КомунизАма избуя като злокачествен тумор в слаби държави с простовато население и пусна дълбоки корени – метастази. Нали се сещате каква ще бъде съдбата на държави със злокачествен руски карцином?

  7. РУСКИЯТ ФАШИЗЪМ Е НАЙ-ВРЕДНАТА РЕЛИГИЯ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. Най-ясно се вижда резултата от пораженията върху народите след краха на червената хунта – Източна Германия все още все още е различна от западната част – резултат от режима на червената руска чума.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.