Гласуваме за Брюксел и от плажа в Кавала

Без предварителна регистрация и подаване на заявления, с лична карта

Откриват 13 секции в южната ни съседка, където българските граждани ще заявят вота си

На 26 май ще можем да гласуваме и от плажа в Кавала. Българите, които пътуват зад граница в почивните дни около 24 май, ще могат да гласуват на европейските избори с лична карта в секциите в южната ни съседка.

В Гърция се откриват 13 секции - три в Атина, една в Солун, една в Кавала, една в Каламата, четири на о. Крит, една в Неа Мудания, една в Никити и една на о. Родос.

Българските граждани, които са на почивка в южната ни съседка, могат да гласуват без предварителна регистрация и подаване на заявления.

В Гърция ще бъде възможно гласуването на български граждани, които пребивават постоянно или временно в Гърция (туристи, роднини, приятели и посетители от България) и навършилите 18 години. Гражданите, които имат адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на България или в друга държава членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца към 26 май 2019 година, също ще могат да използват секциите в Гърция.

Необходимо е единствено представянето на лична карта пред секционната избирателна комисия в някоя от посочените секции и попълване на декларация, че няма да гласува на друго място.

От ЦИК припомниха, че за европейските избори може да се гласува, ако в дадената държава от ЕС има разкрити секции и лицето отговаря на избирателните права.

На 26 май Европейският парламент ще публикува националните прогнози за резултатите от вота за изборите след 18.00 часа (централноевропейско време) и ще представи първите прогнози за разпределението на местата в следващия Европейски парламент.

Коментари

Задължително поле