Ето какво си казаха екипът на Слави и политиците (ВИДЕО)

Екипът на Слави Трифонов събра представители на няколко от парламентарно представените партии на среща, на която беше обсъдени въвеждането на промените в изборното законодателство, произтичащи от резултата от националното допитване.

Самият Трифонов не дойде на срещата, на нея бяха сценаристите му Иво Сиромахов и Тошко Йорданов.

ГЕРБ, АБВ, БСП и БДЦ изпратиха свои представители. Не дойдоха хора от Патриотичния фронт, "Атака" и ДПС, а единствен от Реформаторския блок беше... Радан Кънев.

Като цяло партиите заявиха, че са склонни да се съобразят с волята на народа, изразена чрез референдум. Тяхното притеснение е, че няма да има достатъчно време за промени в Изборния кодекс до края на мандата на това Народно събрание.

Сценаристите на Слави Трифонов пък заявиха, че дискусиите по това, да има или не мажоритарен вот в два тура, вече са приключили, защото хората са дали своя глас.

ГЕРБ

ГЕРБ поканиха екипа на Слави в правната комисия, когато ще се обсъди Изборния кодекс.

От ГЕРБ принципно подкрепят мажоритарното гласуване, но са на мнение, че начинът и методиката на този процес трябва да се обсъдят по прецизно. Те отправиха и покана за обществено обсъждане в НС.

"Трябва да бъдем отговорни и да се съобразявме с хората които подкрепят референдума", каза Цветан Цветанов. Според него, в някои от текстовете внесени от омбудсмана Мая Манолова и някои въпроси, които могат да бъдат отворени за дускисия.

"Приемете нашата покана за общо обсъждане, където ще има и специалисти, които могат да дадат решения", каза Цветанов. Изразили сме позиция за подкрепа на рефенрендума, заявили сме принципната си подкрепа, добави той.

БСП

БСП заявиха, че проучват опциите за мажоритарен вот, но подкрепят намаляването на субсидията за партиите. "Започнали сме процес по изясняване на въпросите, които това допитване поставя", каза Жельо Бойчев от БСП.

Според него, основен въпрос е как да се определят изборните райони, как ще бъдат съпоставени по население и територия и до каква степен ще се спазят конституционните приципи, по какъв начин ще бъде организиран изборът в чужбина.

АБВ

Според АБВ настоящият парламент няма капацитет и морално право да се занимава със стратегически за България въпроси, каквито са тези от референдума.

Според Румен Петков въпросът трябва да се обмисли в перспектива. "Прибързаността може да ни доведе до грешки, които в последствие всички, които се радат на този референдум, ще търпят", каза Петков.

От АБВ имат резерви относно намаляването на партийните субсидии на 1 лев за получен глас.

БДЦ

БДЦ искат дискусия с експерти и независими професионалисти, за да се прецизират законодателните промени. "Малка грешка в детайлите може да погоди по-голяма грешка - пак избори и политическа нестабилност", предупредиха те.

Според БДЦ с въпроса трябва да се занимава програмно правителство, което да подготви промените в Изборния кодекс и да организира избори по него.

"Въпросът е дали в рамките на този парламент може да се изработи ефективно изборно законодателство", посочи Росен Петров.

Омбудсманът Мая Манолова

Референдумът морално би следвало да е задължителен за политиците и институциите. Затова внесох законопроект - за да защитя гражданите и да подпомогна народнит представители, които сега имат достатъчно орговорни задачи. Законопроекттъ не е съвършен, но е добра основа за дебат. Той не изключва възможността парлаентарните партии да внесат и свои предложения, ако желая.

Политическите партии също могат да разработят проекти за райониране, аз мога да разработя такъв с моите експерти, това не е непосилна задача.

***

Преди дни Слави Трифонов покани на открита среща лидерите на парламентарно представените политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен Фронт, Атака, АБВ и БДЦ и омбудсмана Мая Манолова. „Темата е само една – кога и в какви срокове ще бъдат приети решенията от референдума от това народно събрание“, обясни водещият.

Поводът за срещата е кога и в какви срокове ще бъдат приети решенията от референдума от това Народно събрание, каза Трифонов.

Според него, дебатите „за“ и „против“ мажоритарната система е трябвало да се водят в през последната година, а не сега, след като суверенът се е произнесъл на референдум.

Коментари

Задължително поле