Денков: В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна (ВИДЕО)

Снимка: МС

Премиерът Николай Денков се срещна с протестиращи земеделци. Той оцени дискусията като оживена и на моменти напрегната.

"По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. По отношение на останалите в пордукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна заедно със земеделските министри на държавите-членки за това могат ли да се включат други продукти, както са посочени в точка първа в исканията на протестиращите. Аз не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не, тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", заяви премиерът Николай Денков.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти от Украйна, министър-председателят заяви, че до момента от Украйна не са установени такива проблеми.

"Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна", каза Денков.

От бранша казаха, че решението за слънчогледа е важно и съществено, но дали ще има още протести ще решат всички представители на сектора.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/287658640788850
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика