Гледайте НА ЖИВО подготовката за изстрелването на "Дракон" до Международната космическа станция

Астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен заеха места в пилотската кабина на Crew Dragon преди първия тестов полет, съобщи РИА Новости. НАСА излъчва на живо предстоящия старт.
 
 
Първият пилотиран полет на създадения от SpaceX кораб Crew Dragon, е планиран за 22:22 московско време в събота. Изстрелването бе планирано на 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия 20 минути преди старта.
 
Подготовката за полета в събота тече по-рано от предвиденото по график, Хърли и Бенкен заеха местата си 10 минути по-рано от очакваното време. След като специалистите на SpaceX осигуриха астронавтите на техните места и проверката на комуникационната система на екипажа с центъра за контрол на полета приключи, люкът на космическите кораби бе затворен.
 
В случай на успешно изстрелване в събота, астронавтите ще достигнат Международната космическа станция в неделя и ще останат в орбита около 3-4 месеца. Крайната дата на тестовия полет на Crew Dragon все още не е определена.
 
Съединените щати прекратиха самостоятелните пилотирани полети през 2011 г., завършвайки програмата за космически совалки. Изграждането на нов пилотиран космически кораб по договор с НАСА поеха компаниите SpaceX и Boeing, създавайки съответно апаратите Crew Dragon и Starliner. Crew Dragon направи успешен тестов безпилотен полет до Международната космическа станция през март миналата година. Първият безпилотен тест на Starliner се провали, корабът се върна на Земята без да се скачи с МКС. 

Коментари

Задължително поле