Глоба за доближаване оградата на границата

Санкцията е от 500 до 1000 лв

Оградата по границата беше включена в списъка със стратегически обекти и доближаването й ще се санкционира с глоба. Парламентът гласува глоба от 500 до 1000 лева при нарушаване на правилата за достъп до зоната на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от промените в Закона за МВР. По предложение на Цветан Цветанов (ГЕРБ), парламентът включи в списъка на охранявани от МВР обекти и временните възпрепятстващи съоръжения по границата.

Законът бе приет в отсъствието на БСП и ДПС, които напуснаха залата по други поводи. По-рано опозицията се обяви против включването на оградата в списъка на стратегическите обекти, защото така, според нея, ще се намали възможността за подаване на сигнали за нарушения по охраната на границата. За такива нарушения депутатката от БСП Елена Йончева направи и филм.

От списъка бяха извадени сградите на Българската народна банка.МВР може въз основа на сключен договор със заинтересованите лица да осъществява охрана на сгради или части от сгради, ползвани от БНБ, както и нейно имущество и ценности.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика