“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Глоби за нерегистрираните апартаменти отдавани за ден

До месец ще са ясни административно-наказателните мерки за нарушителите

Промяната в новия закон се налага заради решение на Съда на Европа

В срок от две седмици до месец ще бъде променен приетият преди ден Закон за туризма. Промяната се налага заради решение на Съда на Европа в Люксембург, според което продажбата на недвижими имоти за краткосрочно отдаване под наем не бива да бъде лицензирана, тъй като това е онлайн услуга, а не брокерско посредничество. Заради решението обаче се налага промяна в административно-наказателните мерки, които ще бъдат налагани на собствениците на апартаменти, които посрещат туристи в тях без да са регистрирани в общината. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която вчера откри най-голямото специализирано туристическо изложение у нас „Ваканция и Спа“ в София.

Вероятно от закона ще отпадне възможността да бъде спиран достъпа до онлайн платформите като Airbnb и Booking, ако в тях се предлага за отдаване нерегистриран имот. Вместо това ще бъдат предложени санкции, глоби или други административно-наказателните мерки, които не противоречат на европейските правила, така че да не бъде заведена наказателна процедура срещу страната ни заради законови текстове, които противоречат на европейските правни норми. Какви точно ще са санкциите ще стане ясно след поредица от бързи срещи с представители на всички заинтересовани страни, обясни Ангелкова. Тя бе категорична, че новият Закон за туризма няма да затрудни собствениците на апартаменти, отдавани онлайн, тъй като регистрацията се случва само след подаване на заявление-декларация. Още повече, че депутатите отхвърлиха текста, според който, за да се отдава краткосрочно имот под наем е нужно съгласието на половината от съседите.

Според вицепрезидента на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьори те ХОТРЕК Марк Ван Мюлдърс обаче трябва да се прави разлика между хората, които отдават своя апартамент и професионалистите, за които това е основен бизнес и предлагат много имоти. Вторите трябва да отговарят на всички условия, на които и хотелиерския сектор, категоричен бе той. Според Мюлдърс депутатите ни са пропуснали шанса да задължат собствениците на тези имоти да искат съгласието за отдаването на поне половината съседи. Според Мюлдерс дори е логично за краткосрочното отдаване да се иска позволението на 75 на сто от комшиите, тъй като те са потърпевши от шумни туристи и сигурността им е застрашена. Според него през следващите години градските центрове ще останат необитаеми, тъй като хората ще предпочитат да отдават жилища краткосрочно, защото това е по-изгодно финансово спрямо дългосрочното наемане.

На изложението министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че със Закона за туризма се задължават общините, на чиято територия има национални курорти да залагат целево финансиране за туристичуске дейности.

До 15 февруари жителите и гостите на София могат да разгледат оферти за екзотични дестинации и почивки у нас по време на изложението „Ваканция и спа“. Част от участващите компании предлагат пътувания и отдих с отстъпки до 20 на сто, а входът за посетители е свободен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.