Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Глоби от 3 200 лв. за мюсюлманското изповедание от инспекцията по труда Турски граждани работили на градеж на джамия без регистрация в агенцията по заетостта

Две санкции от по 1 600 лв. са наложени на „Мюсюлманско изповедание”, представлявано от главния мюфтия, заради двама турски граждани, които са работили по джамия в Търговищко без да имат регистрация в нашата Агенция по заетостта.

Това става ясно от решения на Районния съд в Търговище по две жалби на мюфтийството, които са гледани в две отделни дела. Имуществените санкции са потвърдени на първа инстанция. Становището на съда може да бъде обжалвано пред Административния съд в Търговище.

Турските граждани Д.А. (48 г.) и Е.Д. (45г.) са работили на новоизграждаща се джамия в село Миладиновци. Те са установени там при проверка от инспекцията по труда през ноември 2017 г. Работниците са заявили, че работят по трудов договор с турска фирма, която ги е командировала на обекта в търговищкото село. Това станало след договор за дарение, сключен между въпросната турска фирма и юридическото лице „Мюсюлманско изповедание”. По делото е установено, че то е приело на работа командировани чужденци, граждани на Турция, да извършват трудова дейност в село Миладиновци без да имат регистрация в Агенцията по заетостта.

„Работник, гражданин на трета държава, командирован в България от чуждестранния му работодател за срок от три месеца в рамките на 12 месеца, може да изпълнява определени задачи без разрешение за работа въз основа на еднократна регистрация в Агенцията по заетостта”, пише в решението. Там се уточнява още, че местното лице, приемащо командирования чужденец-работник, подава в Агенцията по заетостта декларация, ведно с придружаващи документи, което не е направено.

Нарушенията са по законите за трудовата миграция и за чужденците. Наложеното наказание е към минимума, определен в закона, пише в решението на съда по двата случая.

Молитвеният дом в село Миладиновци е бил издигнат за срок от една година на мястото на старата джамия. Общата стойност на градежа била 80 000 лв., а средствата са били осигурени от Община Умрание, Турция и местното население в селото, което било около 200 души. 120 от тях мюсюлмани. Откриването е било на 11 май тази година. На него са присъствали главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, заместник-главният мюфтия Ахмед Хасан, районният мюфтия на Търговище – Назиф Расимов, представители на турската община и други официални лица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.