Глоби от 3 200 лв. за мюсюлманското изповедание от инспекцията по труда

Турски граждани работили на градеж на джамия без регистрация в агенцията по заетостта

Две санкции от по 1 600 лв. са наложени на „Мюсюлманско изповедание”, представлявано от главния мюфтия, заради двама турски граждани, които са работили по джамия в Търговищко без да имат регистрация в нашата Агенция по заетостта.

Това става ясно от решения на Районния съд в Търговище по две жалби на мюфтийството, които са гледани в две отделни дела. Имуществените санкции са потвърдени на първа инстанция. Становището на съда може да бъде обжалвано пред Административния съд в Търговище.

Турските граждани Д.А. (48 г.) и Е.Д. (45г.) са работили на новоизграждаща се джамия в село Миладиновци. Те са установени там при проверка от инспекцията по труда през ноември 2017 г. Работниците са заявили, че работят по трудов договор с турска фирма, която ги е командировала на обекта в търговищкото село. Това станало след договор за дарение, сключен между въпросната турска фирма и юридическото лице „Мюсюлманско изповедание”. По делото е установено, че то е приело на работа командировани чужденци, граждани на Турция, да извършват трудова дейност в село Миладиновци без да имат регистрация в Агенцията по заетостта.

„Работник, гражданин на трета държава, командирован в България от чуждестранния му работодател за срок от три месеца в рамките на 12 месеца, може да изпълнява определени задачи без разрешение за работа въз основа на еднократна регистрация в Агенцията по заетостта”, пише в решението. Там се уточнява още, че местното лице, приемащо командирования чужденец-работник, подава в Агенцията по заетостта декларация, ведно с придружаващи документи, което не е направено.

Нарушенията са по законите за трудовата миграция и за чужденците. Наложеното наказание е към минимума, определен в закона, пише в решението на съда по двата случая.

Молитвеният дом в село Миладиновци е бил издигнат за срок от една година на мястото на старата джамия. Общата стойност на градежа била 80 000 лв., а средствата са били осигурени от Община Умрание, Турция и местното население в селото, което било около 200 души. 120 от тях мюсюлмани. Откриването е било на 11 май тази година. На него са присъствали главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, заместник-главният мюфтия Ахмед Хасан, районният мюфтия на Търговище – Назиф Расимов, представители на турската община и други официални лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България