Гл. комисар Николай Николов: Пожарът в Чипровския Балкан е потушен

Снимка: Архив

След 3-дневна борба с огъня пожарът в Чипровския Балкан е потушен. Огънят е локализиран и от сръбската част на Стара планина, но ситуацията там остава тревожна, съобщи директорът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Николай Николов. Предполага се, че макар и да беше засегната голяма площ в България, щетите не са огромни, защото са горели предимно високи храсти и сухи треви.

Огънят е локализиран и в Сърбия, но ситуацията там остава тревожна заради високите температури и силния вятър. Вече 3 дни над 200 човека се борят с огнената стихия. Днес сръбските информационни агенции съобщиха, че западната ни съседка е поискала помощ и от Русия. Българските власти също са в постоянен контакт с Белград.

"Снощи до късно, включително и с Премиера, разговаряхме по отношение на това дали нашата страна е в състояние да помогнем. 33 пожарникари с 4 пожарни автомобила и 2 високо проходими снощи до късно очакваха официално да бъдат поканени, за да отидат. Късно снощи се обадиха от Сърбия и казаха "Благодаря, като че ли до момента се справяме", новините от там са по-добри и отказаха", обясни Николов.

На този етап огнеборците изключват възможността огънят да обхване българската част от планината. Но все пак остават и тази вечер да дежурят в района.

Коментари

Задължително поле