Гл. комисар Николай Николов: Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

Ситуацията е нормална за сезона. Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„От 00.00 часа до 6.00 сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата и прехвърляне в долния язовир, и наливането на скална маса дадоха резултат“, заяви той.

„Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код червен. Внимателни сме, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви. Всички критични точки се наблюдават, за да можем своевременно да предупредим застрашените хора“, изтъкна Николай Николов. „Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта нивото е вдигнато с 6 см. До обяд очакваме да достигне своя максимум, който ще бъде с 40 см по-ниско от опасната кота на преливане. Не смятаме, че има проблеми за населението“, каза още той.

Не очакваме преливане на реките в страната, въпреки това организацията на правителството, областните управители и на кметовете на населени места продължава, отбеляза  главен комисар Николай Николов.

„В село Крушовица има около 50 двора, които са наводнени, но не от прииждащи води, а от подпочвени. Няма застрашени хора“, посочи гл. комисар Николов. „Според прогнозата за следващите 3 дни ще има постепенно успокояване на обстановката. От понеделник вечерта ще започнат превалявания от дъжд, с интензитет от около 5-10 литра на кв. м за два дни. Според НИМХ понеделник, вторник и сряда времето ще се развали. Два дни ще има добро време и още два дни пак разваляне на времето“, поясни Николай Николов.

За пореден път се налага правителството да осигурява средства за аварийното възстановяване на критичната инфраструктура в област Враца. Това се случи и през 2016 година и сега, през 2018 година. Това заяви Малина Николова – областен управител на Област Враца, която също взе участие в извънредното заседание на Министерски съвет за състоянието на язовирите в страната.

„Аз съм изключително благодарна за това, защото по друг начин ние няма как да се справим. Сега, със средствата, които са осигурени с днешното министерско решение, се предвижда и цялостно изпълнение на проектите, които вече са направени от Община Хайредин, така да се справим окончателно с ремонтите на двата язовира – „Рогозен“ и „Бързина“. Но преди това трябва да се предприемат начертаните днес, на правителственото заседание, мерки за аварийно справяне със ситуацията, т.е. укрепване на преливника на язовир „Рогозен“ след като водата спре да се оттича и допълнително поставяне на сифони, за които вече са получени оферти. Те са при кмета на Община Хайредин“, заяви Малина Николова.

„С тази мярка ние ще се опитаме да изтеглим водата на кота нула, както беше преди няколко дни в този язовир. Благодаря на правителството и се надявам да продължим да си вършим работата така, че да не застрашаваме населението на двете общини – Хайредин и Мизия, които са в заливната зона на двата язовира“, допълни още тя.

Кметът на Хайредин Тодор Алексиев също благодари на всички институции, участвали в овладяването на критичната ситуация на територията на общината. "Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, който след един дълъг разговор вчера вечерта, днес своевременно реагира и нещата се случиха така, че ние да си свършим работата и да не застрашаваме живота на хората.

Незабавно се включват екипи на Предприятие „Язовири и каскади“, които ще окажат помощ, така че дейностите по отстраняване на авариите да започнат още днес, каза министърът на енергетиката.

"С цел да не се губи нито минута време по разпореждане на премиера Бойко Борисов заедно с областния управител на Враца, кмета на Хайредин, колеги от Министерството на транспорта сформираме работна група в Министерство на енергетиката“, заяви тя. „За да бъдат хората спокойни и да бъде гарантирана тяхната сигурност“, изтъкна Теменужка Петкова. „Ще действаме по-най бързия начин, за да се предприемат адекватни действия и мерки в тази ситуация“, коментира още министърът.

Време е да има централизирана структура, която да поеме грижата в предаварийна, сложна ситуация, да е в състояние да реагира веднага, с капацитет и техника, без необходимост от дълги сложни процедури, да осигурява техническа годност на съоръженията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Каква ще бъде новата структура - дружество, предприятие или агенция не е най-съществения въпрос“, посочи той. „Трябва структура, която да позволява разгръщане на капацитет в аварийна ситуация, да дава веднага подкрепа с техника“, изтъкна Томислав Дончев.

„Правителството взе решение за осигуряване на 3 млн. лева, които да бъдат разходвани за допълнителни аварийни мероприятия. По-голямата част от средствата ще бъдат разходвани за реконструкция на преливника на един от язовирите и други дейности по цялата каскада от язовири“, обясни вицепремиерът.

„Огромната част от средствата е за ремонтни работи. За преливника на най-проблемното съоръжение има проект и по него спокойно оттук нататък може да се възложи обществена поръчка“, уточни той. „Приоритет в момента е овладяването на ситуацията - намаляването на нивата на язовирите“, подчерта Томислав Дончев и поясни, че инсталираните помпени съоръжения до голяма степен позволяват да се овладее ситуацията. „На заседанието беше взето решение да се мобилизират допълнително и структури на Министерството на транспорта“, каза още той.

„Министър-председателят възложи на няколко министри, в това лице и на мен, до сряда да подготвим законопроект за изменение на няколко закона“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Предимно това ще Законът за водите, в който ще бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят своето мнение дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост. В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат прехвърлени в управление на българската държава“, коментира Караниколов.

Възнамеряваме да създадем структура или съществуваща такава, в която да преминат язовирите за управление, каза още Караниколов.

„Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всички съоръжения с цел недопускане на инциденти за населението на България. Ангажирани сме до сряда да представим законопроекта и той да бъде качен за обществено обсъждане“, коментира Караниколов.

„Общественото обсъждане за законодателните промени е около месец и след това да мине през Народното събрание. Такава е процедурата. Към Министерството на енергетиката проблеми с язовири няма. Там има структура, която се занимава с ремонтите. Единият от вариантите, който обсъждаме, но в сряда ще имаме точно решение, към ДАМТН да бъдат прехвърлено управлението на язовирите, които ще бъдат предоставени от държавата. Към момента няма в една структура да прехвърляме абсолютно всички язовири“, допълни той и уточни, че говори само за тези, които са общински и общините не могат да управляват.

„Към момента имаме около 7000 язовира. Друг елемент, който ще е в Закона за водите е, че ще има категоризация на язовирите. Всичко ще бъде решавано, ако общините не могат, от ДАМТН и тя ще носи отговорността съответно. В момента стените са на еди кой си, водата е на еди кой си. Това трябва да се промени и да има яснота кой управлява и кой носи отговорността за тези активи“, каза още Емил Караниколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България