Гл. комисар Николай Николов: 220 пожара имаше през изминалото денонощие

220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на България. Това каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов по БТВ. Той допълни, че огънят е засегнал над 26 хил. дка горски фонд.

Николов посочи, че той е наредил спирането на движението по АМ "Струма", където пожар в депо за отпадъци затвори пътното съоръжение. "При висока температура огънят е изключително опасен за подобен тип съоръжения - стоманобетонна конструкция. Може да е фатално, затова съоръжението не се пуска, трябва да се обследва ситуацията и да не се поема излишен риск да пуснем движението", допълни Николов.

Той посочи, че собствениците на обекта са се опитали да го убедят, че пожарът е умишлен. "Към момента това не ни интересува - дали е умишлено или по друг начин. Разследва се, ще стане ясно как", допълни шефът на пожарната. Николов поясни, че има няколко работни версии за причините - умисъл, извършване на товарно-разтоварни дейности или неволно изхвърлена цигара.

"Това са леснозапалими вещества и материали. Опасни са, защото при изгарянето си образуват изключително гъст дим с цялата Менделеева таблица, която е опасна за хората. За радост, бързо успяхме да поставим измервателни станции и да получим доказателство, че не е опасно", допълни той.

Директорът на Пожарна безопасност заяви, че трети ден огнеборците се опитват да овладеят огъня на сметището в Шишманци. В Свищов обстановката също е усложнена заради силния вятър, но ситуацията е под контрол - 50 дка е засегнатата площ.

"Принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, за да не се разпространи в гората. То е характерно с това, че до края на тази година трябва да бъде рекултивирано на 100%, а проблемът е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци", заяви Николов и каза още, че шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" е подал разпореждане да бъдат проверени всички участъци от магистрали, където има сметища.

Коментари

Задължително поле