Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Жители на населен предимно с кюрди град в североизточна Сирия замеряха с картофи изтеглящи се от региона американски войски, изразявайки гнева си от решението на президента Тръмп да изтегли повечето американски сили от региона на фона на турската военна офанзива.

Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че малка част от войските на САЩ може да остане, за да охранява нефтените находища в региона, повечето от 1000-те американски войници вече се изтеглят към Ирак.

Публикувано в социалните мрежи в понеделник видео показва как американски конвой, напускащ град Камишли, е замерян с картофи от местни жители с викове: „Няма Америка“ и „Америка лъже“, предаде Асошиейтед прес. "Американците бягат като плъхове", крещи един от протестиращите.

По-рано този месец Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските войски от ключови буферни зони по границата между Турция и Сирия. Този ход проправи пътя за нападение на Труция срещу ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF), ключов съюзник в борбата на САЩ срещу Ислямска държава.

Турция счита организацията за терористична.

Коментари

Задължително поле