Актьорът Филип Аврамов е станал доброволец

Броят на заразилите се с коронавирус в Русия достигна 1534 души

Росен Желязков: Възможни са затруднения с доставките на пресни и сезонни продукти от чужбина Значително е намалял броят на пътуващите с влак, каза транспортният министър

Бразилски съд забрани на президента Болсонаро да говори срещу мерките за забавяне на пандемията

Цвета Караянчева: Красотата на българските народни носии винаги е стопляла душите ни

Климатологът Георги Рачев: Април идва с идеално време за коронавируса

Установени са контактните лица на починалите в Благоевград майка и дъщеря

Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения

Над 2000 души от ресторантьорството в Търново са на борсата Затворените обекти в общината са над 300

Алисия пак с нова дуетна половинка (ВИДЕО)

В Индонезия мият зърната за плътен и неповторим вкус Процесът “гилинг басах” е традиция при обработката на кафе

В Бургас демонтираха пейките от градинките

В София предстоят обработки срещу комари и кърлежи

Премиерът: Моят приятел, бившият френски министър Патрик Деведжиян, почина от COVID-19

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Големите газови маневри на Балканите Москва и Западът търсят предимство в региона

Газовата война на Балканите е мълчалива, но тази борба за влияние между Русия и Запада тегне над бъдещето на този нестабилен район в Югоизточна Европа, твърдят експерти.

Москва трупа поражения в този район. Славянска и православна Черна гора съвсем наскоро се присъедини към НАТО. В Македония новата социалдемократическа власт изглежда привлечена и се отдалечава от проруските симпатии на предишното дясно управление.

Ако Европа има ясно предимство от гледна точка на инвестиции в местните икономики, то Русия разполага с един коз – енергийната карта.

За момента руското влияние е ограничено от липсата на инфраструктура: при липсата на газопровод руският газ не може да достигне до повечето от страните от зоната. И западните държави се надяват да изпреварят Москва, подкрепяйки конкурентни мрежи.

Трансадриатическият тръбопровод, подкрепян от ЕС, предвижда да доставя от 2020 г. азербайджански газ от Турция през Гърция, Албания, преминавайки през Адриатическо море до Италия. През май седем страни (Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония и Черна гора) сключиха с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (USAID) договор, предвиждащ развитие на газопреносната мрежа, за да се намали зависимостта от Русия. Само Сърбия и Румъния не са сред подписалите договора.

(БТА, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А големия -г-ъ-з-о-в- хъб на парцала Борисов, а големия му -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-, я го вижте какъв го отпрал, яде и не сере, сигурно бая газ натрупал, за 30 години ще уреди европата с газ, мас,нефт и парфюм.

  2. Турция след 2 години ще доставя природен газ от Газпром. Дали ще задели такъв за БиБи и от Варна за Сърбия-Унгария предстои да видим. По-интересно е другото: еддна година след запуска на руски газ, по искане на ББ той се спира по една от тръбите и по нея се пуска азърбайджански газ. От какъв зор и с каква цел? И друго: според специалисти капацитетът на аз. Находище се оценява на 10 млрд.м3/год. С какво ще се запълни свободният капацитет на тръбата – вероятно с газ от Силистар или Хан Аспарух?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.