Големите газови маневри на Балканите Москва и Западът търсят предимство в региона

Газовата война на Балканите е мълчалива, но тази борба за влияние между Русия и Запада тегне над бъдещето на този нестабилен район в Югоизточна Европа, твърдят експерти.

Москва трупа поражения в този район. Славянска и православна Черна гора съвсем наскоро се присъедини към НАТО. В Македония новата социалдемократическа власт изглежда привлечена и се отдалечава от проруските симпатии на предишното дясно управление.

Ако Европа има ясно предимство от гледна точка на инвестиции в местните икономики, то Русия разполага с един коз – енергийната карта.

За момента руското влияние е ограничено от липсата на инфраструктура: при липсата на газопровод руският газ не може да достигне до повечето от страните от зоната. И западните държави се надяват да изпреварят Москва, подкрепяйки конкурентни мрежи.

Трансадриатическият тръбопровод, подкрепян от ЕС, предвижда да доставя от 2020 г. азербайджански газ от Турция през Гърция, Албания, преминавайки през Адриатическо море до Италия. През май седем страни (Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония и Черна гора) сключиха с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (USAID) договор, предвиждащ развитие на газопреносната мрежа, за да се намали зависимостта от Русия. Само Сърбия и Румъния не са сред подписалите договора.

(БТА, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А големия -г-ъ-з-о-в- хъб на парцала Борисов, а големия му -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-, я го вижте какъв го отпрал, яде и не сере, сигурно бая газ натрупал, за 30 години ще уреди европата с газ, мас,нефт и парфюм.

  2. Турция след 2 години ще доставя природен газ от Газпром. Дали ще задели такъв за БиБи и от Варна за Сърбия-Унгария предстои да видим. По-интересно е другото: еддна година след запуска на руски газ, по искане на ББ той се спира по една от тръбите и по нея се пуска азърбайджански газ. От какъв зор и с каква цел? И друго: според специалисти капацитетът на аз. Находище се оценява на 10 млрд.м3/год. С какво ще се запълни свободният капацитет на тръбата – вероятно с газ от Силистар или Хан Аспарух?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.