Големите къщи в София станаха два пъти повече

За 10 години жилищата в столицата са нараснали със 78,6 хил., или с 14,6% и достигат до 615 хил. броя.

За период от 10 години

3,98 млн. са домовете в страната

Бургас е на първо място по ръст на съществуващите жилища

Големите къщи и апартаменти в София с шест и повече стаи нараснаха с над 90% през последните 10 години и достигнаха 10,91 хил., показват данни на Националния статистически институт. По отношение на ръста на най-големите жилища столицата отстъпва само на Ямбол, където за 10-годишния период те са се удвоили и вече са 4367 броя.

За последните 10 години общият брой на жилищата в страната нараства с 4,8% и достига 3,98 млн. Но има огромна разлика между градовете и селата. Жилищата в градовете се увеличават с 9,3% до 2,66 млн., докато в селата намаляват с 3,2% и достигат 1,327 млн. Причината за това е, че много къщи в селата са пусти и падат с времето. През последната година нарасна интересът към селата и много хора купуват имоти, но се насочват предимно към годни за обитаване къщи, или нуждаещи се от малък ремонт.

Най-активно е строителството в София. За 10 години жилищата в столицата са нараснали с над 78,6 хил., или с 14,6% до 615 хил. Това е близо два пъти повече отколкото са апартаментите и къщите в областите Пловдив (328 хил.), Бургас (293 хил.) и Варна (266 хил.). Бургас обаче се развива изключително бързо и е само на крачка след София по активно строителство. За 10 години жилищата в област Бургас са нараснали с над 70 хил. броя, или с 31,7%. В резултат Бургас вече е доста пред Варна по отношение на общия брой на жилищата. В област Варна къщите и апартаментите се увеличават с по-малко от половината от тези в Бургас - с 31,9 хил., или с 13,6%. Като в градовете в област Варна жилищата нарастват с 18%, а в селата намаляват с 2,7%.

На четвърто място по активно строителство се нарежда област Пловдив, където жилищата нарастват с над 20 хил., или с 6,5% за 10 години. Челната петица се допълва от област Благоевград, където къщите и апартаментите се увеличават с 8,5 хил., или с 6,4% и достигат 141,5 хил.

В градовете на редица други области също има стабилен ръст на жилищата, като например в Кърджали (+11,7%), Стара Загора (+7,6%), Добрич (+4,8%), Хасково (+3,8%), Велико Търново (+3,3%) и Смолян (+2,8%). Но в повечето случаи в селата в тези обрасти има сериозно намаление на обитаемите къщи и в резултат общият брой на жилищата в областта е с малък ръст или дори със спад. Най-голямо е намалението на броя на жилищата в селата от областите Видин (-8,7%), Монтана (-8,6%), Ямбол (-8,2%), Хасково (-7,5%), Шумен (-7,3%), Враца (-6,6%), Разград (-6,2%) и Силистра (-5,9%).

Докато в южната част на страната и край морето общият брой на жилищата се увеличава, в Северозападния и в Северния централен район на страната има спад. В Северозападния район намалението на жилищата в градовете е с 1,2%, а в селата с 5,7%. Докато в Северния централен район има спад само в селата - с 4%, докато в градовете има малък ръст от 0,9%. В останалата част от страната обаче строят много нови домове. Причината за това е, че повечето инвестиции са насочени в София, Южна България и край морето, което кара много хора да се местят към тези райони, и в резултат нараства търсенето на имоти.

Възражда се интересът към селските къщи.

През последните години се възражда и интересът към селските къщи. Много хора с финансови възможности освен градския дом искат да имат и къща, където да бъдат на спокойствие със семейството си. За последните 10 години общият брой на къщите и апартаментите с шест и повече стаи е нараснал с над 51 хил., или с 41%.

Големите къщи в селата са се увеличили с 32%, или с 24 хил. Но в градовете увеличението на големите жилища е още по-голямо - с 56%, или с близо 26,8 хил. Явно много от тези просторни жилища не са къщи, а апартаменти.

Тристайните са най-много

Общата площ на апартаментите се увеличи с 25%

Едностайните намаляват

На второ място по площ на наличните апартаменти и къщи е област Пловдив със 17,6 млн. кв.м

Общата полезна площ на жилищата в страната е нараснала с 25% за последните 10 години и надминава 197 млн. кв.м, показват данните на НСИ. Увеличението на площта е много по-голямо от общия ръст на броя на жилищата. Явно хората търсят все по-големи апартаменти, където да се чувстват комфортно. Това се потвърждава от факта, че броят на едностайните жилища намалява за 10-годишния период с 19% и достига 357,6 хил.

В същото време броят на по-големите жилища нараства - с 2,7% за 2-стайните, с  9,1% за 3-стайните, с 10,6% за 4-стайните, с 6,3% за 5-стайните и с 41,4% за тези с шест и повече стаи.

В София общата полезна площ на наличните жилища за последните 10 години се увеличава с близо 30% и достига 42,7 млн. кв.м. Това представлява ръст на полезната площ на жилищата в столицата с 9,9 млн. кв.м.
На второ място по площ на наличните апартаменти и къщи е област Пловдив със 17,6 млн. кв.м. На следващите места с много близки резултати са областите Бургас (15,8 млн. кв.м) и Варна (15,9 млн. кв.м). Челната петица се допълва от област Стара Загора с 8,3 млн. кв.м обща полезната площ на наличните жилища.

В област Бургас, която е на второ място след столицата по активно строителство, за период от 10 години полезната площ на жилищата е нараснала с 5,46 млн. кв.м, или с 52,7%. Област Варна е на трето място с увеличение на площта на домовете с 3,8 млн. кв.м, или с 31,9%. Четвъртата позиция е за Пловдив с 3,75 млн. кв.м допълнителна жилищна площ за 10 години и ръст от 27%. Челната петица се допълва от Благоевград с увеличение на полезната площ на къщите и апартаментите с 1,69 млн. кв.м.

Площта на наличните домове нараства с над 1 млн. кв.м за последните 10 години и в областите Стара Загора, Велико Търново, Хасково и Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти