Големият брат те дебне навсякъде

Възможностите на САЩ за наблюдение на гражданите могат да станат безгранични

Ще идентифицират хората от голямо разстояние

Новата американска програма IARPA (Агенция за разширено изследване в сферата на разузнаването) има за цел да създаде биометрична технология, която да позволява идентифицирането на хората на разстояние от стотици метри с помощта на камери, монтирани на покриви или на дронове. За това съобщава портала Nextgov.

Засега технологията за разпознаване на лица и другите биометрични технологии не са толкова съвършени и са податливи на грешки, дори когато човек е в непосредствена близост до камерата. Според IARPA днес обхватът на разпознаване на лица и другите системи за идентификация е ограничен поради недостатъчни данни за обучение, така че изследователите се нуждаят от по-голямо количество данни, за да създадат по-универсални и мощни инструменти. За да преодолее този проблем, агенцията събира за анализ изображенията на хора, направени от разстояние над 300 метра и под ъгъл над 20 градуса, както и данни от биометричните изследвания, получени от дронове.

Програмата също така има за цел да изучава технологиите, използващи различните видове биометрични идентификатори, като изображения на лицето, модели на движение на тялото, височина и пол. С построяването на комплексно изображение ще се идентифицира по-точно човек, дори ако отделните данни са с лошо качество.

Според служителите на IARPA „по-нататъшните изследвания в областта на биометричното разпознаване и идентифициране от височина и от разстояние могат да помогнат за защитата на критичната инфраструктура и транспортните средства, на защитата на въоръжените сили и безопасността на границите“.

Въпреки че новата програма все още се разработва, технологията, която в крайна сметка ще трябва да се появи, може значително да разшири способността на правителството на САЩ да наблюдава както престъпниците, така и обикновените граждани.

Коментари

Задължително поле