Министър Банов: Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина

Заловиха за минути крадец на чанта с пари и документи Кражбата станала в аптека във Велико Търново

Повдигнаха обвинение на мъж, пребил момиче и британец Извършителят е осъждан

БАБХ спря 20 тона зеленчуци с пестициди

Столична община пусна приложение за подаване на сигнали

Засякоха 63-годишен да шофира с 2,19 промила алкохол

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за коронавирус

Министър Ангелкова: 300 000 българи са планирали пътувания в чужбина до 1 юни

До момента в Петрич и Сандански са направени 250 бързи теста за коронавирус

Свищовска студентка спечели стипендия на фондация „Св. Св. Константин и Елена” по програма „Туризъм”

Четирима починали и 20 ранени при пожар в старчески дом в Москва

Министър Сачева: Първите плащания по мярката 60/40 се очакват на 16 април

МВР: Турция пуска само турски граждани на границата

Оперираха дистанционно чрез робот пациент със съмнение за коронавирус

Германски учени: Едва 6% от случаите на коронавирус са разкрити Истинският общ брой на заразените е достигнал няколко десетки милиона

Горанов: При подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата Държавата ще помага три месеца на работодатели със затруднения, за да не съкращават служители

btr

Държавата ще подпомага в продължение на три месеца работодатели с финансови затруднения заради ограничителните мерки срещу коронавируса, в замяна на това те да не съкращават служители. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Владислав Горанов на брифинг след среща с работодателските организации относно мерките и предложенията, които да подкрепят бизнеса срещу последствията, заради ситуацията с разпространението на коронавируса.

Ще предложим промени в кодекса за социално осигуряване така, че работодатели, които изпитват затруднения, ще бъдат изправени пред избора да съкращават работници или да ги задържат за още три месеца с подкрепа от държавата. Това ще става през Агенцията за социално подпомагане. Оттам тази държавна подкрепа ще бъде насочвана към съответните фирми, обясни Горанов.

Всички стопански дейности, като строителство, услуги и т.н., са разрешени, коментира още вицепремиерът. Основната цел на разпоредбите в заповедта на министъра на здравеопазването е да се предотврати струпването на много хора. Забранени са единствено ресторантите, увеселителните клубове и моловете, с изключение на хранителните магазини, аптеките, банковите и застрахователните услуги в тях, каза Горанов.

„При подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата. Много бизнеси ще спрат да съществуват. Тази тримесечна мярка за подпомагане на заетостта, обаче, дава шанс на добросъвестните работодатели, да преминат през кризата, без да освобождават служителите си, каза още Владислав Горанов.

В МФ ще бъде разкрит телефон за директна връзка с бизнеса, която ще помага да фирми със забавени плащания от държавата или общините.

Министърът на икономиката Емил Караниколов предупреди, че ако гражданите не плащат сметките си месец-два, това ще доведе до фалит на комунални дружества или до по-високи сметки след кризата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.