Горанов: При подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата

btr

Държавата ще помага три месеца на работодатели със затруднения, за да не съкращават служители

Държавата ще подпомага в продължение на три месеца работодатели с финансови затруднения заради ограничителните мерки срещу коронавируса, в замяна на това те да не съкращават служители. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Владислав Горанов на брифинг след среща с работодателските организации относно мерките и предложенията, които да подкрепят бизнеса срещу последствията, заради ситуацията с разпространението на коронавируса.

Ще предложим промени в кодекса за социално осигуряване така, че работодатели, които изпитват затруднения, ще бъдат изправени пред избора да съкращават работници или да ги задържат за още три месеца с подкрепа от държавата. Това ще става през Агенцията за социално подпомагане. Оттам тази държавна подкрепа ще бъде насочвана към съответните фирми, обясни Горанов.

Всички стопански дейности, като строителство, услуги и т.н., са разрешени, коментира още вицепремиерът. Основната цел на разпоредбите в заповедта на министъра на здравеопазването е да се предотврати струпването на много хора. Забранени са единствено ресторантите, увеселителните клубове и моловете, с изключение на хранителните магазини, аптеките, банковите и застрахователните услуги в тях, каза Горанов.

"При подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата. Много бизнеси ще спрат да съществуват. Тази тримесечна мярка за подпомагане на заетостта, обаче, дава шанс на добросъвестните работодатели, да преминат през кризата, без да освобождават служителите си, каза още Владислав Горанов.

В МФ ще бъде разкрит телефон за директна връзка с бизнеса, която ще помага да фирми със забавени плащания от държавата или общините.

Министърът на икономиката Емил Караниколов предупреди, че ако гражданите не плащат сметките си месец-два, това ще доведе до фалит на комунални дружества или до по-високи сметки след кризата.

Коментари

Задължително поле