Горивата няма да поскъпват

Няма никакви причина до Нова година да има резки промени в цените на горивата, каза Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

През септември горивата на едро у нас са се продавали на 911 лв. на кубичен метър при средна цена на международните пазари от 923 лв. При това в цената у нас са включени и разходи за транспорт, военновременни запаси и други, обясни експертът. Всъщност се оказва, че цената е била по-ниска от тази на международните пазари.

„След атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия на 14 септември цената на горивата на международните пазари скочи рязко, но това не се отрази съществено на пазара у нас. Наличните складови запази ни позволиха да не реагираме в понеделник сутринта след инцидента“, каза още Терзиев.

Сега цените на горивата са на нивото от началото на септември. Но след влизането на закона в сила на 28 октомври, до когато трябва да бъдат регистрирани всички търговци на горива, може да поскъпнат само тези, които се продават незаконно от бидони и без платен акциз, смята Терзиев. Няма да има цени от 1,60 лв. за литър, каквито са невъзможни, ако търговецът работи легално.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика