Градят втория участък от третата метролиния

Започна строителството на втория участък от трети метродиаметър, който свързва „Овча купел“ 1 и 2 и „Горна Баня“ с центъра на София, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова. Участъкът в „Овча купел“ е с дължина 3,8 км с 4 метростанции. Новите метростанции ще са на бул. „Линкълн“, на бул. „Монтевидео“, в „Овча купел“ 2“ и на Околовръстен път към кв. „Горна баня“. Жителите на тези квартали ще могат да стигат до центъра за 12-14 минути.  На последната станция се поредвижда връзката с жп линията София – Перник и буферен паркинг за 600 коли.

Тя откри строителната площадка заедно със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, еврокомисаря Мария Габриел, и транспортния министър Ивайло Московски.

Стойността на втория етап от третата линия е 102 млн. евро, от тях 68,5 млн. евро са безвъзмездно европейско и национално финансиране. Столичната община съфинансира проекта със 33,4 млн. евро. Според Фандъкова най-трудната част преди началото на строителството са отчуждителните процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България