Граждани на Хонконг с апартаменти в Англия

Великобритания е привлекателна за гражданите на Хонконг.

В Лондон е два пъти по-евтино

Винсент Лий сърфира из уебсайтовете на британските агенции за имоти, докато стои в апартамента си в Хонконг, и този път е благодарен за високите цени на жилищата в града. Продажбата на жилището му с площ малко под 75 кв. м в предградие на 45 минути от финансовия квартал на Хонконг ще му донесе достатъчно пари за купуване на три еднофамилни къщи в Кент, Англия, пише Файненшъл Таймс.

“С парите, които ще ми останат от продажбата на имота ми в Хонконг и закупуването на двуфамилна къща в Кент, ще продължа да разполагам с няколко милиона хонконгски долара, така че бих могъл да купя друг апартамент като инвестиция”, казва Лий, който се занимава с доставка на храни и напитки от цяла Азия за търговци на дребно.

Първоначалният му план е бил да инвестира в Шотландия, но го е променил заради съпругата му, която не желае да живее далеч на север. Като компромис той се надява да купи инвестиционен имот в Глазгоу, където учи в университет.

Редица граждани на Хонконг обмислят възможността да живеят на друго място заради наложения от Пекин закон за националната сигурност. За много собственици на имоти в Хонконг високите цени в града сега са благодат, защото им осигуряват необходимите пари за преместването им в чужбина.

Средната цена на имотите в Хонконг се покачи до 1,25 млн. долара. С това градът е най-скъпият пазар на жилища в света - два пъти по-скъп от Лондон, където средната цена е 624 225 долара. Хонконг е и най-недостъпният пазар на жилища спрямо доходите на домакинствата.

Желанието на купувачи от Хонконг да инвестират във Великобритания се посреща с удоволствие от агентите по недвижими имоти в Лондон. Фред Скарлет, директор по продажбите в строителна компания в Лондон, казва, че интересът на чужденци към нови апартаменти се е увеличил значително, като близо две трети от запитванията идват от купувачи от Хонконг. Апартаментите струват между 3 млн. и 10,5 млн. британски лири. Наскоро гражданин на Хонконг е купил жилище за 200 млн. паунда - най-скъпият дом, продаван някога на Острова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти