Грандидиеритът е перфектният скъпоценен камък

Мадагаскарският диамант

Името на грандидиерита няма връзка с „грандомания“, нито означава нещо величествено. Това е скромен, но прелестен синьозелен минерал, открит в Мадагаскар и кръстен на първия чуждестранен изследовател на острова – Алфред Грандидие. Магическите му сили все още не са изследвани, въздействието на високите му вибрации върху човека е неизвестно, но е един от най-скъпите, най-рядкосрещаните и най-красивите минерали в света.

 

Пра-китът, родителят на всички китове, бил безкрайно самотен, защото си нямал жена. Той си наумил, че ако успее да достигне с един скок до съзвездието Риби, ще открие там своята половинка. Пляснал веднъж с могъщата си опашка, отскочил, но стигнал само до Луната. Скочил втори път, но отново не успял да достигне до Риби. Събрал всичките си сили, опашката му изплющяла като гръм и изплискала половината океан. Китът отлетял в небето и оттогава никой не го е виждал. А част от пръските попаднали върху красивия о. Мадагаскар и за секунди потънали в земята, където се превърнали в разкошни синьозелени камъни. Това, според една местна легенда, станало преди стотина милиона години, когато нищо на Земята все още нямало име. Дори и грандидиеритът.

Грандидиеритът е открит едва през 1902 г. от френския изследовател Алфред Лакруа, професор по минералогия в Националния природонаучен музей на Франция. Мосю Лакруа заминава за остров Мадагаскар по стъпките на своя кумир - учения естествоизпитател Алфред Грандидие. Но за разлика от Грандидие, Лакруа се интересува не от историята, растителния и животинския свят на острова, а единствено от неговите скрити съкровища - минералите.

Покрай многото си открития, един ден Лакруа изследвал южната част на острова, когато попаднал на щастлива находка – непознат му минерал. Синьозеленият камък приличал малко на аквамарин, малко на апатит или на дори син топаз, но под различен ъгъл на светлината менял цвета си от син на зеленикав и до бял или дори жълт. След като се консултирал със свои колеги и направил съответните изследвания, Лакруа удостоверил това, в което вече бил сигурен – че е открил нов вид! Естествено, решил да го нарече на най-големия изследовател на Мадагаскар. Химически, минералът грандидиeрит не е нищо изключително. Той е от групата на силикатите - сложен боросиликат, в чийто състав задължително присъстват алуминий, магнезий и желязо. Опростената формула на съединението е следната: (Mg, Fe) Al3BSiO9. Чести, но незадължителни примеси са манган, титан, калий и натрий. Борът, от който основно се състои, присъства в земната кора поне десет пъти повече от наличното на планетата ни злато - около 4 mg на тон скала.

Новият камък привлякъл веднага вниманието на гемолозите. Син цвят със зеленикав нюанс и млечнобели включвания, разпръснати по кристалния масив като дрипави облаци. Красотата на цветовете му, високата му твърдост (7,5 по 10-степенната скала на Моос) и изразен трихроизъм обещават грандидиериът да се превърне в сензация на бижутерските пазари на планетата! Той е перфектният скъпоценен камък – издръжлив, неустоимо привлекателен и относително лек за обработка.

Уви, всички изкупвачи на скъпоценни камъни, изпратени спешно да търсят синьозеления камък в Мадагаскар, един след друг се върнали с празни ръце. За няколко десетилетия търсения са открити и изсечени едва две дузини грандидиерити с прилично качество. На пазара на минерали, както на всеки друг пазар, търсенето и предлагането определят цената. И понеже търсенето на загадъчния и красив камък в цветовете на Индийския океан е голямо, а по това време находища има само в Мадагаскар, при това оскъдни, цената му скача рязко. Търсачите на съкровища разсъждават така: по времето на Пангея Мадагаскар и Цейлон са били плътно прилепнали на юг от Индустан и между Африка и Антарктида. Следователно грандидиерити може да има и в южната част на Индия, в Шри Ланка, а и в Антарктида покрай Индийския океан.

Така се случило, че сто години след първата находка, нови находища на грандидиерити няма. Едва през 2000 г. Мъри Бърфорд, канадски специалист по скъпоценни камъни, купува в Ратнапура, Индия, прозрачен камък, който търговецът му продава за серендибит. Камъкът обаче показа трихроизъм - в зависимост от ъгъла на светлината променя цвета си от безцветен към син и зелен. Леко озадачен, Бърфорд изпраща проба от камъка в Европа за подробен анализ. Оказа се, че това е прозрачна версия на отдавна търсения грандидиерит! Ръководителят на швейцарската изследователска лаборатория е толкова заинтригуван, че откупва от канадеца този толкова рядък кристал. В историята не са останали документи за каква цена е бил асделката, но според предположенията е от 30 до 100 хиляди долара. Обнадеждени от откритието, търсачи на скъпоценни камъни плъзват из Мадагаскар и Шри Ланка. Местните хора също запрятат ръкави, окуражени от надежди за бързо забогатяване. Находките на грандидиерит стават все повече.

Слухът, че в Мадагаскар може да се купят необработени грандидиерити за жълти стотинки, се разпростира и скоро ловците на скъпоценни камъни се впускат към островите. Трудно е да си представим колко гемологичен боклук е продаден през последното десетилетие и половина под името „грандидиерит”.

Днес вълнението около рядко срещания минерал се успокоява и търсенето се стабилизира. Находища вече има и в Нова Зеландия, Норвегия, Суринам, Алжир, Италия, Малави, Индия, САЩ, Канада, Антарктида и Чехия. Търговци от Третия свят продават всевъзможни синьозелени камъчета с красиви сертификати, но дали са истински грандидиерити - купувачите не може да бъдат сигурни какво точно получават.

 

Как да сме сигурни, че не е менте?

Искайте сертификат от легитимна лаборатория

Съмнявайте се, ако е много евтин

Грандидиеритът е твърде рядък, за да срещаме негови ментета на всяка крачка. Но, ако се опитаме да направим "удар" в eBay, като си купим евтин синьозелен мадагаскарски камък, трябва да си опичаме акъла. Първата ни работа нека да бъде да проверим доколко е надежден търговецът. Можем да се ориентираме и по цената. Рядък камък като грандидиерита, особено ако е от най-високо качество, би трябвало да струва доста скъпо – вероятно петцифрена сума.

Страната, от която идва стоката, също може да ни подскаже за какво става дума. Например камъни от Китай за по 5-10 долара парчето има голяма вероятност да са ментета, при това от най-бруталните - от пластмаса или стъкло. Индийските по-често са боядисан халцедон, а тайландските може да се окажат синтетични.

За да сте сигурни, че влагате пари в истински грандидиерит, трябва минералът да се продава с меродавен сертификат или самият вие да се консултирате със сертифицирана и международно призната лаборатория.

 

Звездна връзка

Подходящ за Дева, Лъв и Стрелец

От 1912 г. списъкът с минералите, които отговарят на съответния зодиакален знак, не е променян, макар че от началото на XXI век са правени два опита да бъде добавен нов камък - и двата пъти предложенията са към рождените камъни на Стрелеца - тюркоаз и циркон - да бъде добавен танзанитът. Грандидиеритът не е сред изброените, но ако вземем за отправна точка описаните в Библията камъни и, съдейки по цвета и по това, че, също като хризолита (известен още като перидот), е от групата на силикатите, може да предположим, че е рожден камък за август и е подходящ за Дева, Лъв и Стрелец.

 

Адаш

Баобаб носи същото име

Адансония грандидиери или "баобаб на Грандидие" са най-големите дървета, които растат на Мадагаскар. Те също са кръстени на френския изследовател на острова. Бутилковидните им стволове са с обиколка 3 м., а на височина достигат до 30 м. Тези гиганти са на изчезване. Индустриализацията и развитието на селското стопанство са ги превърнали в застрашен вид.

 

 

 

В нагръдника на Аарон са само 12 вида

Не е сред свещените камъни в Библията

Идеята за рождените скъпоценни камъни – че на всеки месец от годината и съответно на всеки зодиакален знак отговаря определен минерал, идва от 12-те камъка върху съдийския нагръдник на Аарон, брата на Мойсей. Първоначално изобщо не ставало дума, че тези свещени камъни имат връзка с астрологията. Те са 12 не заради месеците в годината, а според броя на Израилевите синове. В "Изход" 28:15-21 в Библията са изброени, както е разположението им по редове: на първи ред рубин, топаз и изумруд, на втори - карбункул, сапфир и елмаз, на трети - опал, ахат и аметист и на четвърти - хризолит, оникс и яспис. На всеки камък е изсечено едно от имената на синовете.

Проблемът е, че в преводите на Светото писание се различават, дори в един и същи превод при различни споменавания на нагръдника се изброяват различни камъни. Това може би произхожда от факта, че имената на някои от минералите по онова време са били други, хората невинаги са различавали един червен камък от друг - например карбункулът може би е бил гранат, а сапфир вероятно са наричали лазурита.

Първи Флавий Йосиф (І в.), а след него и св. Йероним (V в.) предполагат, че може да има връзка между дванадесетте камъка в нагръдника на Аарон и дванадесетте знака на зодиака. Те развиват идеята, че всеки от скъпоценните камъни има специални сили, свързани със съответния астрологичен знак, и носенето на му в точното време би имало терапевтично или защитно въздействие.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле