Гранитски заслужи наградата „Джагаров”

Боян Ангелов връчва плакета, символизиращ Националната литературна награда „Георги Джагаров” за 2019 г.

Традиционно в средата на юли Съюзът на българските писатели си спомня за един от големите български поети на 20 век: Георги Джагаров е роден на 14 юли 1925 г., отива се от видимия свят през 1995 г., а от 2004 г. на негово име е учредена награда за патриотична поезия, чиито лауреати през годините са били знакови имена като Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Никола Инджов, Андрей Андреев, Ивайло Диманов... Тазгодишният носител на Литературната награда „Георги Джагаров” е Иван Гранитски – поет, публицист, литературен критик. Церемонията по връчването на приза се състоя на 10 юли в сградата на СБП в София и събра десетки писатели. Сред тях бяха някои от предишните носители на отличието, които разказаха спомени за Джагаров и прочетоха свои стихове: Найден Вълчев, Петър Андасаров, Надя Попова, Матей Шопкин, Трендафил Василев, Минчо Минчев. Наградата беше връчена от председателя на СБП Боян Ангелов, който е ръководил журито по определянето на лауреата: „Който не се стреми да съхрани българските си корени, няма как да бъде знаков поет днес. Името на Иван Гранитски се присъединява към онези достойни творци, лауреати на тази награда".

„С Джагаров бяхме връстници, незабравими са годините, в които бяхме заедно. Той остана високо граждански поет, палитрата на неговата поезия е толкова богата, че той дълго ще живее в българската книжнина. Неговият дух е жив!” – каза Найден Вълчев.

За творчеството на Иван Гранитски подробно говори Надя Попова: „Неговата кандидатура беше приета единодушно. Иван е не само великолепен литературен изследовател, който в проникновените си анализи оглежда цялата панорама на съвременната ни литература: Гео Милев, Никола Вапцаров, Александър Геров, Александър Вутимски, Богомил Райнов... Главният акцент при него като поет, критик и издател е величието на България – непреходността на историята и литературата. Той е универсален творец. Силно впечатление ми направиха неговите стихове от цикъла „Отечествени видения”, които го легитимират като автор, потопен изцяло в духа на добрата патриотична поезия."

Коментари

Задължително поле