Грешки с личната карта в преброяването

Ако искате да преброите друго домакинство, например родителите си, при регистрацията трябва да използвате мейл, различен от използвания за преброяване на вашето домакинство, и да дадете личните данни на някой човек от домакинството, което ще преброявате.

Удължиха срока до 30 септември, откриха център за помощ на гражданите

Посочването на точния адрес е сред най-срещаните проблеми

Питат да броят ли децата и вилата

Като въведа данните от личната си карта за регистрация в преброяването получавам отговор, че няма такова лице. Какво да направя? Това е един от въпросите, на които експертите от НСИ се налага да отговарят. Хората от цялата страна могат да търсят съдействие за течащото в момента онлайн преброяването на телефоните *2021 или (02) 907 84 30, от 9.00 до 21.00 часа всеки ден.

Най-често се оказва, че хората въвеждат датата, до която е валидна личната карта, вместо датата на издаване на документа за самоличност. Оказва се, че някои хора, дори с инструкции по телефона не могат да се преброят електронно. Затова НСИ откри помощен център за съдействие по въпроси на преброяването. Той е в сградата на НСИ на ул. “Панайот Волов” №2 в София и работи всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, включително събота и неделя. Там хората могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, осигурени от НСИ, като могат да задават въпроси и да получават съдействие от експерти на НСИ. Наред с това срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември.

Попълването на точния адрес е сред най-често срещаните проблеми. В преброителната карта има две полета за адреса. Първото е със синя стрелкичка отдясно - с падащо меню, като хората могат само да изберат улица от списъка, а не трябва да пишат сами адреса. Ако улицата я няма в списъка, трябва да попълнят следващото поле. Ако посоченият адрес не съвпада с наличните в НСИ данни, се отваря електронна карта, на която хората с мишката на компютъра трябва да посочат къде е адресът им.

В преброяването трябва да посочите само адреса, на който реално живеете. Ако имате повече имоти, те ще бъдат преброени или от наемателите, ако има такива, или от преброителите на НСИ, които ще минат по адресите и ще запишат, че там в момента не живее никой. Сред най-често задаваните на НСИ въпроси е и трябва ли да броим децата. Отговорът е да, трябва.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България