Григор Димитров след коронавируса: Все още не се чувствам напълно възстановен

григор димитров

Страхувах се, че тялото ми ще откаже. Това заяви първата ни ракета Григор Димитров в ексклузивно интервю за Sky Sports относно заразяването с коронавирус на демо турнира Адриа Тур.

Тенисистът призна, че все още се възстановява със симптомите и никога няма да разбере дали вирусът ще го засегне в дългосрочен план. Говорейки от дома си в Монте Карло, 29-годишният Димитров се наслаждава на топлите летни средиземноморски нощи през последните два месеца.

Няколко играчи, включително световния номер 1 Новак Джокович, тестваха положително за COVID-19, но българинът обра повечето критики по свой адрес. Впоследствие той се излекува и завърна на корта за друг демонстративен турнир – Ultimate Tennis Showdown, където постигна една победа и две поражения. „Това е истинско. Вирусът и всичко покрай него. Най-трудното нещо е неяснотата – не само за спортистите, за всички. Именно тя прави нещата толкова неприятни. Аз бях активен цял живот и изведнъж ме спряха физически, сякаш ми откъснаха крилата – но с течение на вируса научих, че най-важно е не неглижираме проблема, а да се отнесем с уважение и да направим всичко необходимо, за да се предпазим“, започна той.

Димитров прекара три седмици под карантина, като през това време загуби три килограма, но психическата изолация е била най-трудната за него. „Не ми пречеше да живея сам, така съм горе-долу от около 12-годишен. Това не ме притесняваше. Но несигурността около състоянието ми определено ме караше да се страхувам. Наистина не се чувствах добре, нямах апетит и мирис. Дори в момента не мога да кажа, че съм напълно възстановен в това отношение, но правя всичко възможно, за да бъда. Страхувах се, че тялото ми ще откаже – един спортист винаги гледа да яде правилно, да спи достатъчно и да бъде дисциплиниран, но изведнъж се случва това и не знаеш какво ще стане после. Положителното е, че си направих много кръвни тестове, кардиограми, които показаха, че съм добре. Трябва просто да съм търпелив – след месец се надявам отново да бъда на пълни обороти“.

Българинът заяви, че маските и социалната дистанция ще станат част от новото „нормално“. „Колкото повече свикваме с тези мерки, толкова по-добре ще бъдат нещата не само за нас, но и за целия свят. Хората са свикнали да живеят динамично и изведнъж се случи това – то ме накара да си направя необходимата равносметка за тези, които са около мен и ме подкрепят безрезервно през годините и тези, които не е трябвало да бъдат в живота ми. Именно тук става въпрос за това търпение – всички трябва да помислят за психическото си здраве. Мисля, че то е много важно и не бива да бъде подценявано. Няма значение на колко години си, откъде произхождаш, колко богат си. Това беше положително преживяване за мен“.

Хасковлията добави, че е разговарял с Джокович и смята, че всички са съвсем близо до оптимална физическа форма преди рестарта на сезона в тениса. „Говорих с Новак преди известно време. В една и съща лодка сме сега, но сме почти на 100% вече. Таймингът не е удобен за никого, но от това, което чух, всичко е наред. Всички сме обратно на корта. Опитваме се да тренираме колкото се може повече и чакаме да разберем каква ще бъде следващата стъпка за нас“, завърши Димитров.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена