Грипът настъпва, седем области пред епидемия

Усложнена обстановка показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести

Грипната обстановка в страната се усложнява, показват данни на регионалните здравни инспекции.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) се увеличава повсеместно като най-висока е в област Перник, където грипна епидемия беше обявена в събота, следвана от областите София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Силистра, Пазарджик и Благоевград, които са пред епидемия.

В Перник вече са преустановени плановите операции, женските и детските консултации. Училищата и забавачките бяха разпуснати в понеделник в грипна ваканция, която ще продължи до 17 януари включително.

Трудно е да се прогнозира в кои области ще се увеличат заболелите, но и тази, и следващата седмица грипната обстановка в страната ще бъде усложнена, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Щамовете, които се разпространяват в момента са от група Б, което е нехарактерно по думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Очакванията на вирусолозите бяха в началото на грипната вълна преобладаващи да бъдат щамовете от група А.

От началото на есенно-зимния сезон 2017/2018 г. до края на 2017 г. в Националната референтна лаборатория на НЦЗПБ са били изследвани 232 клинични проби,от които доказани са общо 12 (5,2%) грипни вируса - 3 грипни вируса A(H1N1) и 9 вируса Б (Yamagata).

От началото на 2018 г. до 05.01.2018 г. включително са направени 41 клинични проби, от които 5 (12%) са потвърдени грипни вируса – два от тип А (H1N1 и H3N2) и три Б (Yamagata).

По информация на Националния център по заразни и паразитни болести се увеличава заболеваемостта от грип и остри респираторни вируси, като в момента средно за страната боледуват  118.88  души на 10 000 население. През първата седмица на новата година се регистрирани 4 535 случая на респираторни заболявания. Общо заболелите в страната към момента са близо 50 хил.

Болните в Перник са 209 на 10 хил., В София – 120 , а в Пловдив - 130 на 10  000.

За разлика от останалите есенно-зимни вируси грипът започва внезапно. В рамките на няколко часа пациентът губи сили, появяват се болки в мускулите и ставите. Характерни симптоми са болки в главата и гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, раздразнителност към светлината, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му това, което неправилно се нарича настинка, са всъщност циркулиращи вирусни заболявания. Една трета от случаите на болки в гълроло и поява на суха кашлица се причиняват от коронавируси.

Аденовирусите също са много чести през зимния сезон, като те причиняват хремите и гърлобола.

Най-уязвими от грип са малките деца до 4-годишна възраст и пациентите, страдащи от сърдечно-съдови или белодробни заболявания. Специалистите съветват при появата на симптоми да се търси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение. Препоръчителни са добра хигиена на ръцете, да се избягват малки пространства с много хора и да се проветряват помещенията.

Професор Николай Пенков пред „Труд”:

Содата маскира стомашния рак

От началото на 2018 г. до 05 януари включително в Националната референтна лаборатория са направени 41 клинични проби, от които 5 са потвърдени грипни вируса – два от тип А (H1N1 и H3N2) и три В (Yamagata).

Самолечението със сода на пациенти със стомашни проблеми може да маскира рак или язва, обясни пред “Труд” коремният хирург проф. Николай Пенков. Пациентите потискат усещането си за стомашни киселини със содата и не отиват на лекар. Така могат да пропуснат да им бъде открита тежка диагноза и да бъдат адекватно лекувани. “Със содата те категорично си навеждат и то много сериозно. Защото не знаят какво лекуват, тъй като зад содата може да се крие стомашен рак или полипи на стомаха, които на практика нямат клиника, но протичат с повишена киселинност”, каза специалистът.

Содата потиска симптомите, облекчава донякъде киселините. После, обаче точно този препарат засилва стомашната киселинност и оплакванията, заради които пациентите прибягват до него, обясни проф. Пенков. Другата грешка, която хората правят, е да си лекуват хемороидите с билки, лапи и бани.

Често пациенти си лекуват запека с чайове. Специалистът предупреждава, че запекът който се появява сравнително бързо, трябва да се изясни от лекар, защото може да е в резултат на тумор на дебелото черво.

Д-р Емилова предупреждава:

Рецепта от билкари вкарва в гроба

Рецепта за лечение на камъни в жлъчния мехур, която билкари предписват, може да вкара пациентите в гроба, предупреди д-р Людмила Емилова. Това рисково лечение включва чаена чаша мазнина като олио или зехтин, както и сок от лимон. “В продължение на няколко часа това се изпива. Идеята е да се свие жлъчният мехур и да излязат камъните от него, като се държи грейка в областта на черния дроб и мехура. Това е довело много хора до спешните кабинети и до гробищата”, обясни пред “Труд” специалистът. В резултат на това лечение се получава силно дразнене на жлъчния мехур. Той се свива, но ако в него има средни по големина камъни, те запушват тясното каналче, което изсипва жлъчката от жлъчния мехур в дуоденума. От топлината и многото мазнини които се приемат може да се получи възпаление на мехура, включително и гнойно такова. Ефектът може да е спукване на мехура и перитонит, което е фатално. Може да се получи и връщане на жлъчка обратно в кръвта и човекът да пожълтее целият, обясни д-р Емилова.

Тя предупреждава и, че самолечението с антибиотици е опасно и води до нечувствителност на бактериите към съответните антибиотици. Грипът е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици. Специалистът препоръчва да се консултираме с лекар. Бабини рецепти могат да се използват само като помощно средство. Например, ако човек е със здрав стомах, може да пие чай с джинджифил, който убива вирусите. Чесънът е ефикасно средство за профилактика. Лимоновият сок е добър и естествен източник на витамин с. Специалистът препоръчва при грип да прекараме три дни на плодове чай и мед. Трябва да топим краката си в гореща вода с морска сол, да се завием хубаво и изпотим.

Обстановка

Отлагат грипната ваканция

в Пловдив

Ваня Недялкова

Труд, Пловдив

Грипната ваканция в Пловдив се отлага засега, въпреки че броят на болните е достигнал 130 на 10 000 души. В края на миналата седмица, когато бяха затворени детските и женските консултации, жертвите на грипа бяха 122 на 10 000.

„Следим обстановката непрекъснато и ако във вторник има тревожни данни, ще обявим ваканция”, обясни заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Аргир Аргиров.

Междувременно разочаровани ученици си направиха група за натиск във фейсбук, наречена „Масово кашляне от РЗИ до общината”. Датата и часът на кашлящия поход тепърва ще се уточняват.

Австралийска връзка

Смъртоносен вирус върлува в Англия

Смъртоносен грипен вирус беше регистриран в Австралия преди седмици. Той бързо се разпространи и стигна до Европа. Първата засегната страна е Великобритания. Според медиите на Острова единствено четири области са останали незасегнати, а в болниците цари хаос.

Опасният нов щам е H3N2 от грип А. Заради епидемията на места в Северна Ирландия дори се отменят масови мероприятия.

Усложненията от грип са пневмония, възпаление на сърцето, мозъка или мускулите, бъбречна недостатъчност.

Особено рискови групи, освен децата и хронично болните, са хората над-65-годишна възраст и бременните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве