Грозната истина за културата и капитализма на знаменитостите

Иванка Тръмп показа как мие ръцете на децата си със скъпарски сапун.

Богатите и известните отчаянo се мъчат да докажат, че всички сме заедно, но това е невярно

Иванка Тръмп публикува видео как мие ръцете на децата си със сапун „Езоп“ за 39 долара

Бихте ли си спестили мисълта за всички бедни и страдащи знаменитости? Макар че, това е труден момент за всички, той е особено труден за известните. Те бяха игнорирани от вируса. Никой не се интересува с какво били облечени или с кого са се целували, защото вниманието на света беше отклонено от пандемията и тя стана водещо заглавия. Изглежда, че някои известни личности започнаха да осъзнават, че не са толкова важни или обичани, колкото си мислеха.

Гал Гадот беше първата жертва на големия удар по знаменитостите през 2020 г. „Ние всички сме заедно в това“, увери ни звездата във видеоклип в Instagram преди няколко седмици, преди да стартира в предаването за звездите „Представи си“ по песента на Джон Ленън. Можете ли да си представите колко малко самосъзнание трябва да имате, за да включите куп мултимилионери, които да пеят за един свят „без притежания“, докато огромен брой хора губят своята работа? Тоновото глухо изпълнение беше бързо атакувано свирепо.

Човек би си помислил, че тези къпещи се в славата знаменитости може би са научили урока си от пагубната реакция на изпълнението на Гадот. Но не, бързите послания за надеждата от знаменитостите продължават да пристигат, както и възмутените отговори от обществеността. Мадона, поради причини, които само тя знае, реши да ни проповядва от вана, пълна с розови листенца. Covid-19 „не се интересува от това колко си богат“, ни информира самодоволно тя. „Това е страхотният изравнител“. Това със сигурност предизвика презрение към нейното странно поведение.

Милиардерът Дейвид Гефен, бе принуден да изтрие поста си в Instagram, след като предизвика яростна реакция на снимка на неговата супер яхта за 590 милиона долара, на която се бе самоизолирал, с надпис „Надявам се, всички да са в безопасност“. Да се бори малко по-добре на фронта на социалните медии се опита и Иванка Тръмп, която все още не се бе уединила на супер яхта. Вместо това тя безкористно възпитаваше немиещите се, като публикува видео на своите деца, измиваща техните ръце със сапун „Езоп“ за 39 долара. Една истинска жена от народа.

Сега изглежда, че Фаръл Уилямс се превърна в най-новата знаменитост, която бе „закована“ на стената. Миналата седмица музикантът призова своите последователите в Twitter да даряват за болниците. И получи един показателен отговор: „Вие притежавате над 150 милиона долара, дарете своите пари“. По-късно Уилямс изясни, че вече е дарил, но въпреки това, всичко изглеждаше така, че сякаш страшно много от знаменитостите желаят да търсят парите от нас, от плебса, отколкото да посегнат към собствените си портфейли.

Готвачът и телевизионната звезда Боби Флей например, за когото се говори, че притежава около 30 милиона долара, организира кампанията GoFundMe (Финансирай ме), за да му се помогне да плати на своите служители в ресторанта. Това е капитализма за вас, но защо в крайна сметка трябва да разчитате на парите на другите хора.

Това, че знаменитостите са безсмислени, не е нищо ново, но имам чувството, че никога не е имало такъв реактивен гняв, към опитите да се премахнат всякакви социални различия. Коронавирусът далеч не е „страхотен изравнител“, но направи така, че неравенството е невъзможно да се игнорира. Това не е просто неравенство само в богатството, а неравенство на достъпа до здравни грижи. Известният човек изглежда че може да се тества за коронавирус всеки ден, дори и ако има най-леките симптоми. Но нашите приятели и семейство могат да си изкашлят дробовете и да не получат достъп до тест или болнично легло.

Културата на знаменитостите и капитализма са неразривно свързани. Те поставят индивида над колективното благо. Те разчитат на лъжата на „меритокрацията“: работете усилено и можете да постигнете всичко, което искате. Но стана неудобно ясно колко малко ние ценим най-усърдните си работници като здравните специалисти, служителите в супермаркетите, шофьорите на автобуси и шофьорите, които осигуряват доставките. Те са тези, които правят света около нас жив, докато богатите бягат към своите втори убежища.

И никога не е било толкова ясно колко малко са хората, които най-много допринасят за обществото. „Всички сме заедно в това“, казват ни богатите и известните. Съжаляваме, но очевидно, не сме заедно.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле