Група от пътни експерти ще извършва мониторинг на разследването на катастрофата с Милен Цветков

Снимка: Нова ТВ

Група от пътни експерти ще извършва мониторинг на разследването на катастрофата с журналиста Милен Цветков. Причината според тях са безброй случаите, в които тежки инциденти на пътя, предизвикали висок обществен отзвук, завършват в съда с условни присъди за виновните. Тепърва ще се изяснява как точно е станал сблъсъка чрез автотехническа експертиза и разпити на свидетели, предава Нова тв.

Според Богдан Милчев за пътната безопасност отговарят 11 институции, а хората са обезверени, че ще има справедливо наказание за виновника. „Хората очакват, че няма да има справедливост и този път. Всички си задаваме този въпрос. Затова ние от Института за пътна безопасност, това, което исках да обявя, създадохме вече една група, която ще извършва мониторинг върху всички подобни случаи, които предизвикват сериозен обществен интерес, защото искам да ви припомня, че през 2011 година, може би вече сме забравили, един младеж, който е син на прокурор, уби двама души на площад Ручей, които се разхождаха по тротоара. 7 години по-късно той получи условна присъда от година и половина. Такива случаи има безброй“, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

„В рамките на досъдебното производство, което трае в момента, ще бъдат разпитани на първо място всички очевидци, на база техните показания и на база замерванията, които са извършени тук на място, а и огледите на самите автомобили и огледите върху тях – ще бъде изготвена т. нар. автотехническа експертиза, тя ще даде отговор на въпроса какво точно се е случило и как. Не само как е настъпил удара и по чия вина, а и скоростите , с които са се движили двата автомобила“, коментира Иван Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Според адвокат Марин Марковски непременно ще се стигне до присъда след извършеното престъпление. „Категорично ще има присъда, тя ще бъде осъдителна тази присъда при тези факти, присъдата няма да бъде галене, защото съдиите ще отмерят дължимото. По въпроса за увеличаването на наказателната отговорност, отговорът е много прост за специалиста - когато има една санкция от 3 до 15 години, съдията има прекрасната възможност да наложи 12 и 14 години“, заяви Марковски.

Той поясни, че съдът няма да има трудност при събирането на доказателства за престъплението. Според него размерът на наказанието е свързан именно със скоростта на движение на автомобила на 22-годишния Кристиан Николов. Тя ще бъде установена и благодарение на записите от иззетите камери в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България