Гръцката полиция арестува двама, участвали в побоя над кмета на Солун

Гръцката полиция арестува двама от участниците в масовото нападение на кмета на Солун Янис Бутарис. Полицията разглежда внимателни видеозаписите и снимките, на които е регистрирано нападението, за да открие виновните, съобщава атинската агенция АМНА, предаде БГНЕС.

"Крайнодесните хулигани ще отговарят за своите действия", написа заместник-министъра на вътрешните работи Николас Тоскас в "Туитър".

В събота няколко десетки души нападнаха Бутарис по време на събитие в памет на геноцида срещу понтийските гърци. Бутарис трябваше да бяга от митинга след като десетки го обкръжиха и започнаха да го обиждат, а няколко души го биха и го замеряха с бутилки с вода. След инцидента Бутарис остана за една нощ в болница.

Властите осъдиха като "фашистко" нападението. Според политиците популизмът и национализмът открито застрашават демокрацията и обществото. Бутарис се е обявявал за укрепване на търговските връзки с Турция и е заявявал, че основателят на Република Турция Кемал Ататюрк е голям държавен деец, а в Деня за памет за жертвите на геноцида разреши провеждането на гей парад (Thessaloniki Pride).

Коментари

Задължително поле